Ердоган иска референдум за членство в ЕС и за смъртното наказание

OFFNews 14 ноември 2016 в 18:34 5767 1

Турция вероятно ще проведе референдум за членство в Европейския съюз, както и за връщане на смъртното наказание. Това стана ясно от думите на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от Reuters. 

Страната е кандидат за присъединяване към ЕС от 1999 г., като същинските преговори започнаха през 2005 г. 

Анкара не за първи път обявява възможността за прекратяването на преговорите за присъединяване към ЕС. 

Ердоган неведнъж е изразявал и желание за връщане на смъртното наказание, като въпросът беше повдигнат отново след неуспешния опит за преврат, а Брюксел обяви, че връщането на смъртното наказание ще прекрати възможностите на Турция за присъединяване към ЕС. 

Част от референдума ще бъде и въпросът за превръщането на Турция в президентска република. Очаква се допитването да се случи през идната пролет. 

Отношенията между Анкара и Брюксел са особено обтегнати през последните месеци след сключеното споразумение за мигрантите. 

В рамките на договора Турция пое ангажимента да спира мигрантите, тръгнали за Гърция през Егейско море в замяна на финансова помощ за бежанците, които се намират на нейна територия и премахване на визите за Шенген за турски граждани. 

Ердоган обаче неведнъж заплашваше Европа с пускане на бежанците. 

Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер обяви наскоро, че ако споразумението с Турция се провали, за това вина ще има само Анкара, а държавите по Балканския маршрут на мигрантите вече обмислят план за действие при евентуално възстановяване на бежанския поток. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови