Ердоган обеща да продължи с нацистките сравнения докато го наричат диктатор

ОFFNews 24 март 2017 в 11:10 3536 3

Турският президент Реджеп Таийп Ердоган заяви, че ще продължи да сравнява европейските страни с нацистки режими докато те не спрат да го наричат диктатор. 

"Имате свободата да наречете Ердоган диктатор, но Ердоган няма свободата да ви нарича фашисти или нацисти. Не се обиждайте, но ще продължа да използвам същите концепции за тях, докато те продължават да наричат Ердоган диктатор", коментира президентът в интервю за Си Ен Ен Тюрк, цитирано от "Хюриет". 

В първото си обръщение към парламента новият германски президент Франк-Валтер Щайнмайер призова турския си колега да спре със нацистките сравнения, за да не разруши вече изградените отношения. 

Турция насочи остри критики към европейски страни заради отказа им да допуснат турски министри за митинги в подкрепа за референдума за промяна на турската конституция, която би довела до трансформирането на Турция в президентска република. 

Ердоган първоначално определи действията на Берлин като нацистки практики, след което нарече холандците "нацисти останки и фашисти" заради отказът за митинг в Ротердам. Думите на турския президент, повторени и от други представители на Анкара, предизвикаха бурно недоволство в Европа. 

В последното си интервю Реджеп Ердоган заяви също така, че Европа може да очаква изненада в зависимост от резултата от референдума на 16 април. 


Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови