Фийон под натиск да се откаже от президентската надпревара

Оffnews 01 февруари 2017 в 21:14 5221 3

Кандидат-президентът и фаворит за спечелването на изборите за държавен глава във Франция - Франсоа Фийон, е поставен под натиск да се откаже от надпреварата, заради скандала, разразил се около обвиненията срещу него и съпругата му, предава Би Би Си.

Съпругата на Фийон - Пенелопе е обвинена, че била назначена за помощничка на мъжа си в парламента и е получавала заплата, без „да изпълнява никакви конкретни задължения, като за този период е получила около 900 000 евро. Семейството бе разпитано вчера по случая.

Той получи критики от страна на опонентите си в президентската кампания. Марин Льо Пен заяви, че Фийон е загубил доверието на избирателите.

Фийон бе разкритикуван и от съпартийците си. Републиканецът Джордж Фенек заяви, че първоначалното му избиране за кандидат на партията е вече "остаряло" и, че скандалът, в който главна роля заема семейство Фийон, поставя етически и морални въпроси за оставането му в надпреварата, не само съдебни. 

През май и април той бе най-големият фаворит за спечелването на изборите, но в момента рейтингът му падна под този на Льо Пен и на Емануел Маркон.

Днес „Уикилийкс” публикува около 4800 документа за Франсоа Фийон и Марин льо Пен.

За кандидата на републиканците за президент - Фийон, са публикувани 3630 файла, а за кандидата на националистите - Льо Пен - 1138 файла.

Марин льо Пен е обвинена, че е плащала заплати на свои съпартийци, които е назначила фиктивно като свои помощници в Европарламента. Льо Пен е назначила ръководителката на канцеларията си Катрин Гризе и телохранителя Тиери Лежие, като им е платила общо близо 300 000 евро.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови