Forbes: Китай се опитва да срине икономиката на Южна Корея

OFFNews 11 март 2017 в 15:01 9791 6

Снимка wikimedia

След като САЩ и Южна Корея започнаха изграждането на системата за противоракетна отбрана THAAD - Terminal High Altitude Area Defense, Китай отговори с масирани атаки срещу южнокорейската икономика. 

Първоначално Китай се опита всячески да възпрепятства инсталацията на системата като дори заплаши да преустанови дипломатически отношения със Сеул, ако системата бъде изградена.

Но след като изграждането започна, китайците приложиха санкции на различни нива - прекратиха редица чартърни полети и туристически пакети до Южна Корея, както и вносa на южнокорейска козметика и поп музика, пише списание Forbes.

Действията на Пекин не спират до тук и последният им удар е насочен директно срещу една от най-големите южнокорейски компании – Lotte, която има близо 150 обекта и около 20 000 служители на китайска територия.

Първоначалните одити, които се налагат на компанията, не предвещават масираните атаки, които китайското правителство планира и вече предприема. А именно – затваряне на четири обекта на южнокорейския конгломерат заради „липса на безопасни условия на труд”, налагане на всевъзможни глоби и дори спиране изграждането на един от големите проекти на Lotte в град Шенянг, Китай, заради проверка за пожарна безопасност.

Едновременно с това компанията е свалена от електронни търговски платформи, сайтът й е подложен на хакерски атаки, а с разрешение на властите вече са започнали и реални протести в няколко града. 

Международните анализатори отчитат всичко това като масирани опити за икономически санкции върху Южна Корея и реакция на противоракетната система THAAD, тъй като, според Forbes, Китай от години предоставя оборудване и технологии за програмата за балистични ракети на режима в Пхенян.

Данните на изданието сочат, че китайско оборудване е използвано и за севернокорейската ракета KN-08, за която се предполага, че може да достигне бреговете на САЩ.

Има индикации, че ракетите на Пхенян, тествани 24 август 2016 и 12 февруари 2017 г., са варианти на китайските балистични ракети JL-1.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11749

5

либеро

12.03 2017 в 08:23

балКонски,сев.Корея ке падне!!Венесуела ке падне!!Куба ке падне///А Китай,вече е започнал да "анексира "части на блядистан....нужни са им.Така че...учи китайски.И сменяй рублите с юани!!!

12688

4

Emil Kasamakov

11.03 2017 в 20:22

Е, той дядо му вече опита през 1950, ама го пернаха през ръцете. И не само САЩ, ами ООН - близо 30 държави участваха насреща му. Днес ще бъдат повече. Другарят Ким може само да плямпа и да плаща на плямпала като теб.

42249

1

Denis Rizanov

11.03 2017 в 15:49

китайско оборудване е използвано и за севернокорейската ракета KN-08, за която се предполага, че може да достигне бреговете на САЩ.

Ми нека пуснат 1-2 да видим. Стига с тези "предположения. Те или ше стигнат или не бреговете на пиндостан. Не ли?