Франция застана на страната на Холандия в спора с Турция

OFFNews 13 март 2017 в 16:59 20417 4

Франция остави на заден план опитите си да охлади спора между Турция и Холандия и застана на страната на втората.

Конфликтът се разрази, след като Холандия не разреши на турски министри да агитират на холандска територия.

Турският президент Реджеп Ердоган обяви, че Холандия действа като "бананова република" и заплаши със санкции, а холандците нарече "останки от нацизма" и "фашисти", след като външният министър Мевлют Чавушоглу определи страната като "столица на фашизма".

"Неприемливо е да се споменават нацизмът и фашизмът", коментира външният министър на Франция Жан-Марк Еро по повод думите на Анкара.

Той призова за прекратяване на конфликта, но подчерта, че Турция трябва да уважава Европейската конвенция за правата на човека. 

В същото време ЕС призова Турция да се въздържа от изявления и действия, които биха влошили ситуацията. 

Въпросите, които създават тревоги, трябва да се решават в пряка комуникация, коментира говорител на Европейската комисия, цитиран от БТА.

По неговите думи напрежението от последните дни между Турция и държави от ЕС показва, че следва да се избягва допълнително задълбочаване на проблемите и да се търсят пътища за успокоение на обстановката.

Говорителят посочи, че въпросът за свикването на митинги в държавите от ЕС се решава от държавите, които следва да бъдат домакини на подобни прояви. По неговите думи подобни митинги трябва да отговарят на законовите изисквания на държавата домакин. Това, че някои държави избраха друг подход, показва, че всяка държава преценява сама, включително на основата на националния и регионалния контекст, поясни говорителят.

Говорителят отбеляза още, че ЕК е готова да посредничи за подобряване на отношенията между ЕС и Турция. Той не отговори на въпрос дали ЕС ще потърси начини да накаже Холандия - както призова Ердоган - заради отказа за разрешение за приземяване на турски министър в Ротердам и експулсирането на друг член на турското правителство.

ЕК изрази очакване споразумението ЕС-Турция за миграцията да продължи да се прилага, защото е във взаимен интерес.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13350

3

torbalancho

13.03 2017 в 18:37

Или ще спазвате европейските закони, или марш обратно в Анадола при султана....

да веее, ко прайти е Европа!!!!

42249

1

Denis Rizanov

13.03 2017 в 17:23

Подобно заглавие можеше да е интересно, ако неочаквано Франция беше подкрепила Турция. Ма така. Стои нефелно и слабо. Можеше малко да го "позасилите", напричер:
"ОЧАКВАНО Франция застана на страната на Холандия..."
Да се подчертае дебело неделимостта и високата степен на интегритгет в ЕС, както е модерно да се казва днес.
Ма чакай бе...
Ми че те и трите страни евроатлантически ПАРТНѝОРИ бе!?
Ми ся?