Китай стяга флота си заради непредсказуемостта на Тръмп

OFFnews 26 февруари 2017 в 17:25 7258 5

Снимка Pixabay

Китайският флот вероятно ще получи значително финансиране при предстоящото приемане на бюджет за отбраната. Пекин се опитва да противодейства на американското господство по море и да подобри собствените си възможности за прилагане на сила в целия свят.

Китайският флот играе все по-важна роля през последните месеци. Първият китайски самолетоносач премина покрай самоуправляващия се Тайван, а нови китайски бойни кораби се появяват на отдалечени места, съобщава БТА.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп притеснява Пекин с непредвидимия си подход по важни за Китай въпроси като Тайван и Южнокитайско море.

Тръмп обеща да построи много кораби и Китай се стреми да намали преимуществото, което военноморският флот на САЩ притежава пред неговите сили.

"Китай се опасява, че Тръмп в крайна сметка ще се обърне срещу тях, защото е непредвидим, и се подготвя", заявява пред Ройтерс пожелал анонимност дипломат от азиатска страна, пребиваващ в Пекин.

Китай не съобщава колко харчи за флота си. Според дипломати съобщените общи разходи за отбрана за 2016 г., възлизащи на 954,35 милиарда юана (139 милиарда долара), вероятно са занижени.

Очаква се бюджетът за отбрана за тази година да бъде съобщен следващия месец на годишната среща на парламента, отбелязва Ройтерс.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

77927

7

El Commandante

26.02 2017 в 22:05

Ленке, обяснението е просто-китайския Господ е бил по-ранобуден от нашия, станал е по-рано и е ошетал нещата едно 2-3 000 години напред, тъй че всичко е точно и сметките излизат...

77927

5

El Commandante

26.02 2017 в 21:37

Чесъна майна седнал да дава акъл на 5000 годишна цивилизация, на фона на която любимата му УСА изглежда като насран пеУенак....еми смешно е да....

6469

1

Halo

26.02 2017 в 17:40

"Ляонин" е преоборудваният украински авиационен кръстосвач "Варяг. На борда на самолетоносача китайските пилоти могат да тренират излитане и кацане от плаващ обект. А това е една от най-сложните бойни маневри". Китайските пилоти летят на изтребител-бомбардировач Шънян J-15, наречен "Летяща акула" - той всъщност е нелегално копие на руския Сухой Су-33. Китай беше закупил един самолет от този тип в началото на 2000-та година - също от Украйна...
 
X

Да помогнем на украинските деца!