Кремъл готвил трети Майдан в Украйна, твърди Порошенко

ОFFNews 23 февруари 2017 в 10:29 5610 25

Кремъл е подготвял в Украйна протести срещу сегашната власт - "трети Майдан", руски войски застрашават границите на страната, заяви украинският президент Петро Порошенко, цитиран в "Утро", предава БТА. 

Вчера украинският лидер се възползва от честванията по случай третата годишнина от т. нар. революция на достойнството и "наприказва какво ли не за митични планове на Русия спрямо братския народ" на Украйна, пише електронният вестник.

Според съобщение на президентския сайт Порошенко заявил пред ръководството на украинските въоръжени сили, че Русия "ще продължи да осъществява имперските си интереси и като продължение на хибридната война, и може би също като открита агресия с мащабно използване на сила по всички направления".

По думите му Москва констатирала "позитивни промени" в армията на Украйна, затова засилила опитите да дестабилизира ситуацията в съседната страна. Службата за сигурност на Украйна изобличила тези дни местни хора от "петата колона", които "по директна поръчка от Русия" събирали "групи от много стотици хиляди души, наричани "украинска революция". Чрез социалните мрежи те отправяли призиви за "трети майдан", за да организират "колкото може повече провокации" около възпоменателните прояви за загиналите по време на събитията в Киев през февруари 2014 г.

Президентът разкритикувал и украински политици, които тиражирали лъжлива от негово гледище руска информация и подронвали с това отбранителната способност на страната. Той изразил "дълбока убеденост", че руският контингент в Приднестровието може "по всяко време да бъде използван" за атаки срещу Украйна и обвинил Москва, че увеличава военното си присъствие в Крим и е формирала два армейски корпуса в украинската сепаратистка област Донбас, в които е пратила и редовни руски военни части. Порошенко повторил, че за Украйна съществува заплаха от "пълномащабна война" с Русия.

Вероятно тъкмо затова украинските власти планират да отпуснат през 2017 г. близо 9 милиарда гривни (около 333 милиона долара) за разработване и покупка на нови оръжия, отбелязва "Утро".
"Порошенко обича да поразсъждава за евентуална "пълномащабна война" с Русия също като бившия грузински държавен глава Михаил Саакашвили, коментира руският сенатор Алексей Пушков, цитиран в "Газета". "Полза няма - и двамата не са от този мащаб", добавя московският политик.

След поражението си в кратката война с Русия през 2008 г. заради грузинската сепаратистка република Южна Осетия Тбилиси съобщи официално за 397 жертви. По-късно руски експерти предположиха, че фактическите загуби на грузинската армия достигат няколко хиляди души.

Официален Киев постоянно говори за някаква "руска заплаха и нарича Русия "страна агресор". Кремъл неведнъж е подчертавал, че Руската федерация няма отношение към събитията в Донбас и е заинтересована украинците да преодолеят вътрешната криза в страната си, пише във връзка с изявлението на Порошенко "Росийская газета".

Загубите на Украйна от присъединяването на Крим към Русия през 2014 г. по предварителна оценка достигат 100 милиарда долара, заяви украинският министър на правосъдието Павло Петренко, цитиран в "Комсомолская правда".

Вестникът припомня съобщения, че министерството подготвя нов иск до Европейския съд по правата на човека във връзка с влизането на Крим в състава на Руската федерация след референдум на полуострова, чийто резултат Киев не признава.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

42249

22

Denis Rizanov

23.02 2017 в 14:25

Вероятно тогава новата им опорка ще бъде, че


Киев – мать городов русских.
Какви опорки, какви 5лв?
упаджиите са висели като шпекови палки в центъра на Киев. И пак ще висят, ако се налага.

42249

21

Denis Rizanov

23.02 2017 в 14:20

Правителство, чиито членове на два пъти в последните 3 месеца предлагат да се обяви ден за национален празник... при смърт на руски министър или смърт на 200 души музикален хор в самолетна катастрофа не заслужава даже да бъде обсъждана. На този укрофашистки зверилник управляващ поКрайна с методите на военна хунта трябва да му се сложи точка, края, въжето.

23293

17

Стефан

23.02 2017 в 13:03

Тутакси се засрамвам!
Единственото, което търсех, беше потвърждението на източника. Сега съм спокоен, че всичко в паралелната укровселена е истина.

77927

16

El Commandante

23.02 2017 в 12:54

Не е хубаво да се подиграваме на болен човек, Пецата е терминален алкохолик, не е смешно...