Льо Пен отказа да се яви на разпит по делото за финансови злоупотреби

OFFNews 04 март 2017 в 09:23 3293 1

Кандидатът за президент на Франция и лидер на партия Национален фронт Марин льо Пен отказа да се яви на разпит по дело за финансови злоупотреби, съобщи Би Би Си.

Адвокатите на Льо Пен обясниха, че тя е уведомила магистратите за решението си, като е посочила, че няма да застане пред съда докато не приключи предизборната кампания. 

Марин льо Пен беше привикана на разпит във връзка с дело за финансови злоупотреби в Европейския парламент. 

Разследването започна по искане на главния прокурор на Франция Кристиан Тобира по искане на предишния шеф на ЕП Мартин Шулц.

Шулц е заподозрял, че част от средствата, които националистите на Льо Пен получават от Европейския парламент, се изразходват не по предназначение. Смята се, че финанси, отпускани за заплащане на помощници на евродепутатите от Националния фронт, са отклонявани за възнаграждения на партийни функционери, сред които за помощничката на Льо Пен Катрин Гризе, която почти не е напускала Париж, макар че е трябвало да работи изцяло в Брюксел и Страсбург. Така заплата е получавал и бодигардът на Льо Пен Тиери Лежие.

ЕП изиска Льо Пен да върне 300 000 евро, но тя отказа, след което стана ясно, че ще бъде удържана част от заплатата ѝ всеки месец за възстановяването на средствата. 

Европарламентът изисква Льо Пен да върне сума от 300 хиляди евро, но тя отказва да го направи.

Бившият помощник на Марин льо Пен Гаел Нофри заяви, че през 2012 г. е бил нает в изборния щаб на Националния фронт с фиктивен договор с Европарламента.

Във връзка с делото в централата на партията беше обискирана няколко пъти през февруари.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови