Обискираха офиси на "Самсунг" в Южна Корея

OFFNews 08 ноември 2016 в 10:42 2674 0

Обискираха офиси на

Снимка БГНЕС, архив

Южнокорейски прокурори обискираха офиси на компанията Самсунг Електроникс. Акцията им е част от разследването по политическия скандал, в който е замесена президентката на Южна Корея Пак Кън Хе, съобщава БНТ.

Обвиненията са, че компанията е дала неправомерно 2около 3 милиона евро на комания, която е собственост на приятелка на президентката. Засега от прокуратурата не съобщават подробности. От „Самсунг електроникс" потвърдиха, че е имало обиск, но отказват коментар.

В същото време южнокорейският президент обяви, че се отказва от кандидата, който издигна за премиер миналата седмица, предадоха световните агенции.

На 1 ноември Пак Гън-хе отстрани от премиерския пост Хуан Кхьо-ан и назначи на негово място Ким Бьон-джун. Той е бил секретар на президентската канцелария по времето на президента Но Му-хен. ситуация. Целта на Пак беше новият премиер да оглави правителство на националното единство с цел да се успокои общественото мнение, разгорещило се заради тясното сътрудничество на Пак с породилата полемика и критики нейна съветничка Чхуе Сун-сил. Заедно с премиера Пак смени и двама водещи министри в кабинета си.

След тези промени обаче опозицията надигна глас и каза, че няма да одобри кандидата на Пак за премиер. В опит да успокои гнева на опозиционерите президентката днес се срещна с техни депутати и разговаря с председателя на парламента Чхун Уи-хуа. След тези срещи тя каза, че оттегля предложението си и допълни, че ако парламентът й препоръча подходящ кандидат за премиерския пост, тя ще му позволи да управлява правителството.

Заради скандала с президента на Южна Корея бяха отправени призиви за оставката на Пак, а рейтингът й падна на 5 процента. Тя на два пъти се извини на обществото, но това не помогна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови