Основен участник в атентатите в Брюксел и Париж все още на свобода

OFFNews 07 март 2017 в 11:04 3101 1

Основен съучастник и наставник на атентаторите от Париж и Брюксел е жив и обявен за издирване, съобщиха белгийски медии, цитирани от БТА. 

Според информацията издирваният е Ахмад Алкалд, чието име се появява за първи път в пресата. По свидетелства на задържани терористи, той най-вероятно е сириец от Алепо, представял се и с други имена.

Следствието е установило, че Алкалд е пристигнал в Белгия в навечерието на атентатите в Париж през ноември 2015 г., доведен от Салах Абдеслам - единственият оцелял от ударите във френската столица.

Алкалд и Мохамед Абрини - "мъжът с шапката" от кадрите от летището в Брюксел при атентата от март миналата година, са изработили коланите с взривни устройства, използвани от терористите в Париж.

След атентата в Париж Алкалд се е върнал в Сирия - през Виена и Анкара до Рака. Според свидетелствата там той е дал напътствия на Наджим Лашрауи - единият от шахидите, взривили се на брюкселското летище - как да направи нови взривни устройства.

Следователите са намерили звукозаписи, разменяни между Лашрауи и Алкалд по криптирани приложения, в които се обсъжда възможността за взривяването на железопътни линии.

Терористите са обмисляли как от разстояние да вдигнат влак във въздуха и са възнамерявали да правят изпитания на железопътна линия в Рака. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

77927

1

El Commandante

07.03 2017 в 11:32

Пфахахаха, и с тея ли да си обединяваме полицията бе, па те тея са по-некадърни и от наште, то тва не е като под хайдушките мустаци да си пуснеш цици и да ми пееш по Евровизията...