Партията на Ердоган печели изборите в Турция, но губи мнозинство (обновена)

OFFNews 07 юни 2015 в 20:14 10428 9

Според предварителните резултати от провелите се в неделя избори в Турция, управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) печели 43.6% от гласовете на избирателите. Това сочат вече преброените 98% от гласовете, съобщиха турската телевизия и информационните канали в страната.

За съставяне на самостоятелно правителство ПСР се нуждаеше от 276 депутати, а за абсолютно мнозинство – 330. Това щеше да ѝ позволи да промени Конституцията и да превърне Турция в президентска република.

Ако резултатът се запази, партията, основана от настоящия президент Реджеп Ердоган, губи досегашното си мнозинство и ще бъде затруднена да формира еднопартийно правителство, предадоха агенциите.

Народно-републиканската партия (НРП) и Партията на националистическото движение (ПНД) са съответно на второ и трето място. Четвърта е прокюрдската Демократична народна партия (ДНП), която прескача 10-процентния избирателен праг и влиза в парламента. За нея са гласували 10,8 на сто избирателите, предаде АФП. 

Именно влизането на ДНП лишава ПСР от възможността да има абсолютно мнозинство от 330 депутати в 550-местния парламент и да сформира самостоятелно правителство.

Резултатите може да се променят драстично, понеже преброяването на бюлетините в големите градове не е приключило.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!