Пета жертва на атаката в Лондон, 40 са ранени

OFFNews 23 март 2017 в 07:38 7633 3

Властите обявиха пета жертва на атаката в Лондон, 40 са ранени

Снимка БНТ

Петима души за убити, а 40 души са ранени при нападението в Лондон в сряда. Нападателят, който уби един полицай, е бил ликвидиран, но до момента властите не обявяват самоличността му.

Все още никой не е поел отговорност за атаката. Сред ранените има трима полицаи и трима френски ученици.

Според данните първоначално кола се е врязала в пешеходци на моста Уестминстър, в центъра на града. След това нападателят нахлул в двора на Уестминстърското абатство и наръгал смъртоносно невъоръжен полицай.

Заради нападението депутатите останаха часове наред блокирани в парламента. Полицията обяви, че третира нападението като терористична атака, докато не бъдат установени други мотиви.

През следващите дни ще бъдат мобилизирани допълнителни въоръжени полицаи, които да патрулират по улиците на британските градове.

Нападението в Лондон става точно година след атентатите в Брюксел.

Началникът на антитерористичните сили на лондонската полиция Марк Роули е заявил пред репортери, че се работи по версията, че нападателят е бил вдъхновен от ислямистки тероризъм. Роули добави, че полицията смята, че е установила самоличността на извършителя, но отказа да даде подробности, съобщава БНР.

Премиерът Тереза Мей, която спешно бе евакуирана от парламента по време на нападението, даде изявление след извънредна среща на отдел Кобра. Тя посочи, че това е "отвратително нападение в сърцето на столицата, но всеки опит да се посегне на британските ценности е обречен на провал":

Утре сутринта парламентът ще се събера нормално, ще бъдем заедно отново. Лондончани и всички други от целия свят, които са дошли да посетят този велик град, ще се събудят и ще посетят местата, които желаят, както обикновено.

Тереза Мей допълни, че всички заедно ще вървят напред, като никога не се предават на тероризма и не позволяват на гласовете на омразата и злото да ги разделят.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15614

2

OTBPAT

23.03 2017 в 08:51

"...след извънредна среща на отдел Кобра."

"Кобра" не е отдел, а комитет... нещо като нашия КСНС (ама работещ :))

77927

1

El Commandante

23.03 2017 в 08:47

"Все още никой не е поел отговорност за атаката."

Главния извършител се казва Абу Иззадеен-говорител на ислямистката екстремистка организация "Ал Гураба", така че най-вероятно основния виновник е Ордена на Кармелитките...