Почина бившият израелски президент Шимон Перес

OFFNews 28 септември 2016 в 07:25 4797 0

Почина бившият израелски президент Шимон Перес

Почина бившият израелски президент Шимон Перес.

93-годишният Перес получи тежък инсулт на 13 септември и оттогава беше в болница, припомня БНР. 

Смъртта му беше потвърдена от личния му лекар и негов зет Рафи Валден, отбелязва Франс прес. Валден каза, че Перес е починал в съня си в 3 часа тази сутрин (полунощ по Гринуич). Той не даде повече информация, а само уточни, че на сутринта ще има пресконференция, съобщава БНТ.

Перес е сред основните дейци, стоящи зад мирните споразумения с палестинците от Осло, сключени през 90-те години на миналия век. Заради ролята си в преговорите Шимон Перес получи Нобелова награда за мир през 1994-а година.

Той беше президент в периода 2007-2014 г. и последният от "бащите основатели" на Израел. 

Роден е на 2 август 1923 на територията на днешна Беларус. Политическата му кариера продължи почти 70 години, бил е два пъти министър-председател, начело на израелското външно министерство, министерството на финансите и други ведомства.

С кончината на Шимон Перес от света си отиде една историческа фигура, последният оцеля от поколението на основателите на израелската държава и един от архитектите на споразуменията от Осло, положили основите на палестинската автономия през 90-те години на миналия век, което му спечели и Нобеловата награда за мир, припомня АФП.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови