Путин и Ердоган ще обсъдят "Турски поток" и войната в Сирия

OFFNews 07 март 2017 в 14:00 3267 1

Руският президент Владимир Путин и турският му колега Реджеп Тайип Ердоган ще обсъдят ситуацията в Сирия и общи енергийни проекти, сред които и "Турски поток". 

Ердоган ще е на визита в Русия на 9 и 10 март. 

В центъра на визитата ще е нормализирането на отношенията между двете държави след свалянето на руския изтребител от турски военни през ноември 2015 г., съобщи ТАСС. Не се споменава дали разговорите ще засегнат и приятелския огън преди седмици, когато руски военни стреляха по турска база в Сирия. 

Путин и Ердоган ще обсъдят ситуацията в Сирия и съвместната борба срещу "Ислямска държава". 

Турция завършва успешно един от етапите на мащабната операция в Ел Баб, което включва очертаване на временна граница до града. На юг от границата е разположена сирийската армия, подкрепяна от Русия, а на север - турските военни и "Сирийската свободна армия". Разговорите ще са насочени към това да се избегнат инциденти и сблъсъци. 

Сред темите на разговор ще са и сирийските кюрди, тъй като Турция е категорично против кюрдските партии Демократичен съюз и Сили за народна самоотбрана да участват в операцията в Рака. Турция предлага в операцията да се включат други арабски формирования и турски военни, ако Москва се съгласи да се присъедини. 

Друга основна тема, която ще бъде обсъдена на срещата между двамата президенти, са взаимните енергийни проекти - "Турски поток" и АЕЦ "Аккую".

Дейностите по атомната централа бяха замразени за около 8 месеца след разрива в отношенията между Русия и Турция през 2015 - 2016 г. Очаква се строителството на първия енергоблок да започне в края на годината. 

В края на февруари турските власти обявиха, че приетият ОВОС във връзка с централата съответства на правилата. 

Турция обяви още, че осъществяването на "Турски поток" върви по план и няма забавяне. Първоначално трябва да бъде построена една тръба, по която ще преминават 15,75 млрд. кубически метра газ на година. Тя ще бъде насочена към вътрешния пазар на Турция и ще бъде алтернатива на газовия маршрут, по който Турция получава газ през Украйна. 

За момента остава неопределена ситуацията с втората тръба, която ще е свързана с транспорт на газ за Европа. 

Разговори вероятно ще се проведат и по въпроса с покупката на руски зенитни системи С-400 от страна на Турция. За купуването на С-400 все още се водят преговори и не е постигнато споразумение. 

Путин и Ердоган ще обсъдят и отпадането на руските визи за турски граждани. Визите бяха въведени при разрива на отношенията между двете страни и безвизовият режим все още не е възстановен. Обсъжда се първоначална отмяна на визите за пътуващите по делови въпроси. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови