Радев уклончив за санкциите срещу Русия

Юлиан Христов 31 януари 2017 в 11:02 8860 51

Радев уклончив за санкциите срещу Русия

Президентът Румен Радев не даде категоричен отговор за това трябва ли да отпаднат или да бъдат продължени санкциите срещу Русия. На брифинг след среща с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг българският държавен глава заяви, че военното присъствие на НАТО в Югоизточна Европа трябва да продължи, но трябва да се търси и диалог с Русия. 

"Нарастването на отбранителния и възпиращ потенциал на НАТО трябва да върви ръка в ръка със задълбочаване на диалога с Русия за избягване на конфронтация и за снижаване на риска. Основните заплахи днес са международният тероризъм, борбата с Ислямска държава. Тези заплахи няма как да бъдат преодолени, ако не се обединят усилията на НАТО и Русия и в Близкия Изток и в борбата с глобалния тероризъм", обясни Радев в отговор на въпрос дали е време вече санкциите да отпаднат.

Въпреки че въпросът не беше зададен на него, генералният секретар на НАТО заяви, че подкрепя санкциите, които са част от "отговора на много държави". "Аз подкрепям и приветствам санкциите и ще продължим да изпълняваме нашите решения", обясни той.

„Когато става въпрос за отношенията с Русия, искам да кажа, че нашето увеличено присъствие е пропорционален отговор на поведението на Русия, което все повече се налага и която струпва военни сили близо до техните съседи и прояви агресия срещу Украйна. Ние не желаем противопоставяне и нова Студена война. Продължаваме да поддържаме възможността за диалог с Русия“, заяви Столтенберг. По думите му администрацията на новия американски президент също подкрепя диалога с Русия.

След срещата генералният секретар на НАТО благодари на българския президент за това, че е потвърдил ангажиментите на България като лоялен член на Алианса.

„В предишната ви роля на командващ на ВВС вие помагахте за охраната на нашето въздушно пространство. България е важен сътрудник на НАТО, вие предоставяте кораби в патрулите на НАТО в Черно море и играете важна роля във вашия регион - подкрепата в Косово, подкрепата за евроатлантическата интеграция на страните от Югоизточна Европа. Благодаря ви също така за вашия силен ангажимент за присъствието ви в Афганистан“, заяви Столтенберг като даде висока оценка на българските военнослужещи зад граница.

Той подчерта, че средата за сигурност се променя с опитите на Русия да се наложи в Европа и с разрастването на терористичните и кибер атаки. „Сигурността има своята цена, тоест трябва да увеличим разходите за отбрана и приветствам факта, че България вече е започнала да увеличава инвестициите си за отбрана и това показва ангажимента на страната към НАТО и приноса ѝ към колективната отбрана“, заяви генералният секретар на НАТО.

От своя страна българският президент оцени първата си визита зад граница, като ясен знак за значението на НАТО за страната ни. „За нас в България НАТО остава изключително важна организация за защита на сигурността на държавите членки и за гарантиране на стабилност извън границите на НАТО“, заяви той. Радев подчерта, че подкрепя усилията на НАТО „за отбрана и възпиране“, част от които е и нашата страна. Той е уверил Столтенберг, че страната ще положи максимум усилия за постигане на разходи за отбрана от 2 процента от Брутния вътрешен продукт. „Това е важно за нашите способности и всяка страна член на Алианса трябва да потвърди този ангажимент. Уверих го (генералния секретар на НАТО, бел. ред.), че правим всичко възможно за модернизация на въоръжените сили. За нас е също така важно да продължи консолидирането на усилията в борбата с международния тероризъм и трафика на хора и нелегални имигранти“, каза Радев.

Българският президент каза още, че участието на страната в учения на НАТО е важно не само за повишаване на сигурността, но и за повишаване на боеспособността на българските въоръжени сили, които усвояват нови техники, тактики и процедури.

Генералният секретар на НАТО коментира и отношенията САЩ-НАТО след избирането на новия президент, както и разрастването на противоракетния щит в Европа. Столтенберг каза, че е разговарял с Тръмп и със секретаря по отбрана, които са потвърдили, че САЩ остават ангажирани с участието си в НАТО. Това се виждало и от увеличаване на американското военно присъствие в Европа, а американското финансиране за сигурността в Европа се е повишило 4 пъти. Това водило и до повече тренировки и разполагането на повече техника на континента.

Столтенберг обясни, че НАТО продължава да разработва системата си за противоракетна отбрана. Той припомни, че с Русия е воден диалог за съвместно участие в разрастването на противоракетния чадър.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

63994

51

Red or Dead

31.01 2017 в 20:14

““““.......че въпросният водел рускиня........“““““““

ХАХАХАХААААА.....

Професоре, ще се наказваме с тебе, виждам, че доста си се отпуснал.....явно не следиш Форума както преди, хванахте в голям пропуск......думата ми е, че “аверът на'Джорето'" дето е като “Ленин-Човекът със 100 те имена“......вече е.....сингъл.....РУСКИНЯТА му е била шута преди седмица и си го е изпратила от Москва директно....обратно в Карлуково.....буквално това бяха думите на 'Джорето'.Срещнах го Борисовата градина, а най-интересното беше,че докато ми разказваше решаваше по няколко интеграла на ум......бахти царя е този 'Джорето'....ти да видиш!?!?

63994

50

Red or Dead

31.01 2017 в 19:52

За ТОЧНО този коментар иде реч.....Абе все се каня да ви питам...

ЗАЩО ПО-ДЯВОЛИТЕ ВИЕ...“УМНИТЕ...КРАСИВИТЕ..“ не се подкрепяте......така......

“““Отдавна вече 5-6 месеца сигурно се мотая, както се изразяваш, в този сайт. И понеже, той така е режисиран, че тези, които са "носители на наградата" - 10 -те минуса са отдавна и се подкрепят с "+", щом не харесват някого му слагат по 10 "-" и форумът се дирижира на практика от 5-6 такива участници. Щом са си интересни, нека си останат и да си кореспондират.“““““

63994

48

Red or Dead

31.01 2017 в 19:49

Продължавам.....или сама ЕДВА СЕГА ти дойде на акъла, че докато вие се съзерцавахте в огледалата колко сте..“умни..красиви...“....ПРОГРЕСИВНАТА част от форума неуморно и с пот на челото СЪВСЕМ ЗАСЛУЖЕНО И НАПЪЛНО ПО ПРАВИЛНИКА си натрупа ЧЕСТНО И ПОЧТЕННО ТОЗИ РЕЙТИНГ;)....ако не вярваш, питай Йончев!
Та мисълта ми е, че от известно време подозрително ми приличаш на 'чесън'......едни и същи небивалици.....
Апропо, и той ни плашеше 1 година как видите ли щял да се махне....какъв скапан бил форума и в същото време плющеше денонощно коментари с БУРКАТА:))))В този ред на мисли скоро още един тотален дебил ще се трапоса с бурка(розова е и му е готова).....да бе самоЕ'бачи, за него ти хортувам......
Накрая, доколкото знам Йончев не държи НИКОГО на сила......не ли.......айде....видя ли как си вдигнах РЕЙТИНГА с 3 поста..хахахааа...а можеше да е.....един;)

63994

47

Red or Dead

31.01 2017 в 19:38

Продължавам.....или сама

63994

46

Red or Dead

31.01 2017 в 19:36

@чичи, ле белла белисима.....по-надолу си драснала едно коментарче за “дирижираните оценки“ във форума ....бла...бла..поли малакии.....та думата ми е, туй постче от 'чесън'/Ал Кин/пърхащата табуретка/Джорето.....и още хиляди знайни и незнайни акаунти ли го изкопа, или сама

42249

45

Denis Rizanov

31.01 2017 в 17:15

Пък и загубих интерес, след меко казано просташките ти заплахи.

Айде пак на непристъпно-обидени се правим... нездравите сили... моля ти се...
Другарко, ма мола ви са, стига "ченгеджийски номера"!
Или по-удачно е да напиша "стига ИЛОНСКИ" номера!
))))))

42249

44

Denis Rizanov

31.01 2017 в 17:11

плевели, за тази мацка ли ми преразказваш с меден гласец?

http://ow.ly/QqLX308x3Ap

77927

43

El Commandante

31.01 2017 в 17:08

Не съм сигурен че на български има такава дума...