Разузнаването крие сведения от Тръмп, няма му доверие

OFFNews 16 февруари 2017 в 09:23 5909 4

Служители на американското разузнаване се въздържат да дават на президента на САЩ Доналд Тръмп секретни сведения, защото се тревожат, че те може да бъдат разгласени или да се злоупотреби с тях, пише в. "Уолстрийт джърнал", цитиран от БТА.
Според престижното икономическо издание решението на разузнавачите да не предоставят информация на Тръмп подчертава дълбокото недоверие между разузнавателната общност и президента заради контактите на неговия екип с руското правителство, както и неговата неприязън към разузнавателните служби. Вестникът се позовава на настоящи и бивши служители на разузнаването.

В някои от случаите служителите са решавали да не запознават Тръмп с източниците и методите, които разузнаването използва за събиране на информация, включително за шпиониране на други държави, пише "Уолстрийт джърнал".

Според в. "Ню Йорк таймс" Доналд Тръмп планира да назначи нюйоркски милиардер като ръководен служител, който да прави преглед на американските разузнавателни служби. Служители на разузнаването се безпокоят, че подобна мярка може да ограничи тяхната независимост и да намали потока от информация, която противоречи на възгледите на президента.

Евентуалната роля на Стивън Фейнбърг среща силна съпротива сред разузнавателната общност, която вече е негативно настроена заради критиките на Тръмп срещу нея по време на предизборната му кампания и откакто стана президент.
Назначаването на Фейнбърг на правителствен пост, на който да прави преглед на разузнавателните служби, се разглежда като начин да се вкара доверен на Тръмп човек в свят, към който Белият дом се отнася с подозрение. Служители от разузнаването се тревожат и че Фейнбърг, който има близки връзки с главния стратег на Тръмп Стивън Банън и президентския зет Джаред Къшнър, е подготвян за висш пост в някоя от разузнавателните служби.

По редица въпроси, включително иранската ядрена сделка, ползата от НАТО и подхода към борбата с войнстващия ислямизъм, голяма част от информацията и анализа, предоставяни от американските разузнавателни служби, противоречи на политическите позиции на правителството на Тръмп. Разногласията са най-остри, когато става дума за руския президент Владимир Путин, когото Тръмп хвали, като същевременно отхвърля оценките на разузнаването, че Москва се е опитвала да съдейства за изборната му победа, коментира "Ню Йорк таймс".

Връзки с Москва

Междувременно британската и американската преса продължава живо да се вълнува от евентуалните връзки на новия президент с Русия.

"Време е Конгресът да разследва връзките на г-н Тръмп с Русия", пише в редакционна статия в. "Ню Йорк таймс". Вестникът допълва, че когато в историята действия или политики на президента са преминавали границите, Конгресът е извършвал разследване и е искал обяснения от Белия дом. Настъпи моментът това да се случи отново, смята изданието.

През последната седмица американците станаха свидетели на отстраняването на съветника по националната сигурност на президента Тръмп Майкъл Флин и се шокираха от новината, че членове от предизборния екип и вътрешния кръг на Тръмп са имали многократни контакти със служители на руското разузнаване, допълва БТА.

"Страната се нуждае от отговори за Русия и Тръмп", пише друг водещ американски вестник - "Вашингтон пост".

Доналд Тръмп смяташе, че може да прави както си иска в Белия дом, но отстраняването на съветника му по националната сигурност Майкъл Флин очерта някои ограничения във външната политика, коментира британският в. "Файненшъл таймс" в статия под заглавие "Доналд Тръмп, Владимир Путин и едно фатално привличане". Може да се очаква, че това би смирило президента, но смирение и Тръмп никога не могат да "съжителстват" в едно изречение, смята изданието.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

7506

4

Невърланд,

това доколко е любимец на 'обикновените американци' предстои да го видим. Нека направи нещо смислено първо, което да даде някакъв положителен резултат.
Не само американците - светът очаква със затаен дъх.

14355

2

neverland

16.02 2017 в 11:29

Може и да е непредсказуем, но е извънсистемен!
Затова, "умните и красивите", интелЕгенцията, цвета на нацията, го ненавиждат. Затова освен няма политически подръжници, освен най-приближените му.

Защото е извън системата, извън матрицата, "системна грешка" и системата се опитва да го изчисти този бъг, по всякакъв начин, със всички средства. И именно, затова е любимец на обикновенните, американци, защото и те са отхвърлени и мачкани от системата.