Селяните и зелените правят правителство в Литва, полицай става премиер

OFFNews 25 октомври 2016 в 07:30 3240 0

Селяните и зелените правят правителство в Литва, полицай става премиер

Президентът на Литва Далия Грибаускайте връчи снощи мандат на партия Литовски съюз на селяните и зелените мандат да състави управляващо мнозинство. Това стана ден след неочакваната победа на съюза на проведените парламентарни избори. В миналия парламент партията имаше само едно място, припомнят световните агенции. 

Партията постигна тази победа с обещания за промяна, икономическо възстановяване и ново политическо лице за премиер. От съюза обявиха, че това ще бъда бившият началник на полицията Саулюс Сквернелис.

"Нови лица замениха ветераните в политиката в много избирателни райони, което означава промени на политическата карта в Литва", каза Грибаускайте.

След като се срещна с лидерите на влизащите в парламента партии, тя повери на Литовския съюз на селяните и зелените задачата да състави "прозрачно и отговорно" мнозинство, подчертавайки нуждата "да бъде възстановено загубеното доверие в парламента и правителството".

Партията победител ще разполага с 54 места в 141-местния парламент, показват окончателните резултати от преброяването на бюлетините. На второ място са консерваторите от Съюз "Отечество" - Литовски християндемократи с 31 места. Управляващата Литовска социалдемократическа партия ще има само 17 места в новия парламент.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови