Силициевата долина се вдига срещу указа "Тръмп" (видео)

OFFNews 31 януари 2017 в 14:14 5964 8

Снимка Ройтерс

Корпоративният бунт срещу имиграционната забрана на Доналд Тръмп започна от Силициевата долина, съобщава Ройтерс.

Няколко от водещите в света IT компании разкритикуваха плана на президента за ограничаване на имигрантите и защитиха служителите си, засегнати от указа.

Пред централата на Google в Маунтин вю, Калифорния, в понеделник се проведе и демонстрация на стотици хора от персонала. Протестът бе неофициален, а негов инициатор бе софтуерен инженер. В демонстрацията се включи дори съоснователят Сергей Брин, който също е имигрант - от Русия. 

Изпълнителният директор на Google Сундар Пичай обяви, че 187 служители на компанията ще бъдат засегнати от заповедта, пише "Уолстрийт джърнал".

Още 1000 работещи за Google излязоха на протест по-рано същия ден в Сан Франциско. Шефът на Netflix също открито говори срещу новата имиграционна политика. 

До момента шефoвете на големите американски корпорации се въздържаха да коментират публично решението на президента. В Apple, Google и Facebook обаче бяха изпратени имейли до служителите. В кореспонденциите ръководствата на компаниите изразиха неодобрение към новата забрана.

Според анализатори секторът е изплашен не заради директния ефект от забраната, която не би го засегнала чувствително, а заради посоката на действие. Притеснението е, че това може да е само първата крачка. Компаниите в Силициевата долина ползват висококвалифицирани кадри, за които ресурсите в САЩ не са достатъчни. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

9

Стефан

31.01 2017 в 19:46

Да!:)) От сутринта трилър, към вечерта хорър с елементи на драма.
Благодаря, прочее, тоя лаф за обедиението на русофобите тия дни ми липсваше в много разговори.
Ама още не е война, тепърва има да пукне първата пушка. Пък там на 350 милиона население, има 500 милиона цеви.
От 20 години си мисля, че с първата пенсия ще си купя нови батерийки за дистанционното, и няма да ми е скучно с безкрайния сериал "Разпадането на Америка". Който не ме е чул - той не ми се е присмял. Вече и телевизор нямам, пенсията още не се вижда и с телескоп, а сериала вече почва - направо съм притеснен. Кат тетка на опашка в поликлиниката, зарад санта барбара:))

23293

7

Стефан

31.01 2017 в 17:43

В Япония изобщо не пускат мюсулмани, никакви. Нито даже организирани туристически групи, нито деца, нищо.

16193

6

SC

31.01 2017 в 16:28

Основните държави-съдружници на Силициевата долина са Китай, Тайван, Индия и Индонезия. Случайно някоя от тях да е в забранителния списък?

29216

5

Лопе де Вега

31.01 2017 в 15:57

По повод всички писъци за правата на арапите да скитат където им дойде кеф. Знаете ли, че шестнадесет страни, членки на ООН, признати от почти целия свят, изобщо, безусловно и официално не допускат на своя територия гражданите на една държава? Ето кои:
-Малайзия
-кувейт
-Ливан
-Либия
-Сирия
-ОАЕ
-Алжир
-Бруней
-Бангладеш
-Иран
-Ирак
-Оман
-Пакистан
-Саудитска Арабия
-Судан
-Йемен

Сетихте се за гражданите на коя страна става дума, нали? Не, че са ръгнали да се шляят по арапско, де. Човешки права? ООН? Дедо Шорош?

Поздрав!

25665

3

Victimized

31.01 2017 в 14:38

Указа на Тръмп е спрял 190 човека от няколко страни които НЕ СА ПОДБИРАНИ а са страни с почти никаква държавност , разузнаване и няма как да се гарантира, че хората идващи от там са читави. Не са забранили всички мюсюлмански страни, както го изкарват либералите.

"Няколко от водещите в света IT компании разкритикуваха плана на президента за ограничаване на имигрантите и защитиха служителите си"

А това просто е комично, големите корпорации защитават правото си на работна ръка за гръбнака на IT индустрията в САЩ, the infamos sweatshops...

29585

2

Izalina

31.01 2017 в 14:31

Имам усещането, че методичното вторачване в това кой как точно протестира срещу действията на Тръмп цели да пропуснем нещо по-съществено. Рано или късно там ще стигнат до някакъв консенсус, ама какво прикрива тази истерия?

29216

1

Лопе де Вега

31.01 2017 в 14:30

Аз не разбирам как забрана за влизане в САЩ на определени хора, валидна за три месеца, може да се отрази на тези, които на напълно ЗАКОННО ОСНОВАНИЕ се намират там, работят усърдно, печелят си парите честно, ПЛАЩАТ ДАНЪЦИ и произвеждат добавена стойност. Цялата врява много ми прилича на дирижирана постановка по спуснати отгоре опорни точки. Кой може да я финансира? Вярно е, има много доброволци, нещо като нашите стада избиратели, но има и диригенти, а те няма как да са евтини. Сигурно им се иска нова Американска революция, която да помете старий строй и да даде вся власть на... ами пак на старите - на Клинтън. Или бъркам?

Поздрав!