"Таймс": Тереза Мей ще стартира Брекзит на 9 март

ОFFNews 31 януари 2017 в 12:39 3477 1

Британският премиер Тереза Мей ще приложи член 50 от Лисабонския договор, задействащ двегодишната процедура за излизане на държава членка на ЕС от общността, на 9 март, пише "Таймс, цитиран от БТА. 

Министър-председателят нямаше намерение да огласява датата, когато ще задейства механизма за Брекзит, и официално бе посочила само крайния срок - края на март.

В понеделник обаче правителството уведоми Камарата на лордовете, че би желало законопроектът за излизане на кралството от ЕС да бъде одобрен на 7 март.

На другия ден финансовият министър Филип Хамънд ще произнесе бюджетната си реч, а на 9 март в Малта започва двудневна среща на върха на ЕС, на която Тереза Мей ще има възможност да заяви, че задейства член 50, пояснява "Таймс".

Припомняме, че преди седмица Върховният съд реши, че кабинетът на Мей не може да започне процедурата преди парламентът да даде одобрението си. Решението магистратите от най-високата инстанция взеха след като кабинетът обжалва сходно произнасяне на съдиите от Висшия съд. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови