Тереза Мей се срещна с първия министър на Шотландия

OFFNews 27 март 2017 в 21:39 3604 3

Снимка Reuters

Британският премиер Тереза Мей се срещна с първия министър на Шотландия Никола Стърджън. 

Това е първата среща между двете, след като Мей блокира опита на Шотландия за провеждане на втори референдум за независимост, съобщи ДПА, цитирана от БТА.

Стърджън и Мей не успяха да намерят допирни точки на продължилата един час среща. Стърджън заяви след това, че срещата е преминала в сърдечна обстановка, но Мей не е направила никакви отстъпки от позицията си, което е породило разочарование у шотландския първи министър.

Стърджън обяви, че е очаквала с Мей да обсъдят кои правомощия може да се прехвърлят от Брюксел на регионалното правителство на Шотландия след Брекзит, но от страна на британския премиер нямало желание за водене на такива преговори.

Очаква се утре регионалният парламент на Шотландия да подкрепи предложението на Стърджън за организиране на втори референдум за независимост и да й даде правомощия да започне преговори с правителството на Мей.

На първия референдум през 2014 г. шотландците гласуваха против независимостта с 55 на 45 процента, но според скорошни социологически проучвания разликата значително е намаляла.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови