Тръмп готов да се довери на Путин, все още смята НАТО за отживелица

OFFNews 16 януари 2017 в 10:59 7182 4

Дни преди в стъпването си в длъжност новоизбраният президент на САЩ Доналд Тръмп затвърди мнението си, че НАТО е остарял алианс с нужда от реформа, но не отхвърли значимостта му. В интервю за британското издание The Times Тръмп изложи критиката си към алианса и заяви, че първоначално би се доверил на руския президент Владимир Путин.

"Отдавна казах, че НАТО има проблеми. Първо то е отживелица, защото е проектирано преди много, много години. Второ - държавите не плащат толкова, колкото би трябвало да плащат. Понесох критика, когато казах, че НАТО е отживелица. То е отживелица, защото не се справя с тероризма. Понесох критика за два дни и после започнаха да казват, че Тръмп е прав", заяви републиканецът.

Тръмп отново обърна внимание, че само 5 от 28-те държави в НАТО изпълнява заложения критерий за изразходване на 2% от брутния си вътрешен продукт за отбрана. По думите му това е нечестно спрямо Съединените щати.

"Въпреки това НАТО е много важно за мен. Има пет страни, които плащат колкото би трябвало. Пет. Не е много", каза той.

Новият американски президент определи като катастрофално решението на Ангела Меркел да допусне над 1 млн. мигранти в Германия между 2015 и 2016 г. По думите му именно Германия доминира в ЕС и го управлява, затова изборът на Великобритания да напусне блока е бил правилно.

Тръмп обърна внимание и на намеренията си за подобряване на отношенията с Русия. Според него наложените санкция срещу Москва имат тежък ефект, но при постигане на споразумение, една от целите на които би била намаляване на ядрения арсенал, мнозина ще се облагодетелстват от отменянето им.

Републиканецът все пак изрази недоволството си от развитието на събитията в Сирия и последиците от руската намеса в близкоизточната страна, особено в Алепо. Според него администрацията на Барак Обама е имала шанс да се намеси, но вече е твърде късно това да се случи.

Въпреки изказаното си уважение към Ангела Меркел и намеренията си за подобряване на отношенията с Москва, Тръмп не изключва възможността за прекъсване на връзките с тях.

"Ще започнем, доверявайки се на двамата, но да видим колко дълго ще продължи това. Може изобщо да не продължи дълго", каза той.

Милиардерът разкритикува и подписаната през 2015 г. сделка за ядрената програма на Иран, наричайки споразумението едно от най-лошите, постигано някога. Той призна, че не е политик, но въпреки това заяви, че ще направи каквото трябва.

"Мисля, че е една от най-глупавите сделки, които съм виждал някога. Давате 150 млрд. долара на държава, 1,7 млрд. в брой. Виждали ли сте някога 100 млн. в банкноти по 100 долара? Много са. 1,7 млрд. в брой. Цели самолети. Много самолети. Бум, 1,7 млрд. Не разбирам, мисля, че парите са в швейцарски банкови сметки", коментира Тръмп.

По думите му военната интервенция в Ирак през 2003 г. е огромна грешка, сравнима с това да се хвърли камък в кошер с пчели.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

26179

4

ELPIDA

19.01 2017 в 08:50

@ 2, "...по вертикалата е траекторията..."

Със сигурност си бил двойкаджия в пространствената геометрия и физиката!

10812

2

Скандинавец

16.01 2017 в 11:30

... нагоре по вертикалата е траекторията на дръжката на мотиката, която в момента настъпва.

26179

1

ELPIDA

16.01 2017 в 11:26

Е тв'а е,човекът врял в бизнеса гледа и на парите,и на света с други очи.Дано да е нагоре по вертикалата.