Тръмп нареди да се ускори изграждането на два спорни петролопровода

OFFNews 24 януари 2017 в 20:01 8852 8

Американският президент Доналд Тръм подписа нареждане, с което се ускорява осъществяването на два оспорвани от години проекта за изграждането на два петролопровода. 

С подписаните документи се ускорява провеждането на оценка за въздействие върху околната среда, както и за обявяването на петролопроводите за проекти от особена важност. 

Става въпрос за петролопроводите Keystone XL и Dakota Access, като според Тръмп изграждането им ще създаде 28 000 работни места. 

Тръмп посочи още, че администрацията му ще предоговори двата проекта. 

С подписаните документи се въвежда и правилото в бъдеще за тръбите на подобен тип инфраструктура да се използва само стомана, произведена в САЩ. 

Keystone, зад който стои компанията TransCanada, трябва да пренася 830 000 барела петрол, добит в Канада, на ден. В Стийли сити, щата Небраска, Keystone трябва да се съдини с американската мрежа за пренос на петрол към рафинериите на брега на Мексиканския залив.

Анализът на параметрите продължава вече 7 години, като през 2015 г. бившият президент на САЩ Барак Обама отказа да подпише разрешение, за да могат тръбите да прекосят границата между САЩ и Канада. 

Петролопроводът Dakota Access, чиято цена е 3,8 млрд. долара, трябва да пренася 570 000 барела на ден от Северна Дакота до Илинойс.

Осъществяването на проекта беше невъзможно, тъй като индианци от племето сиукси отказаха финалната отсечка от петролопровода да мине по техни земи. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови