Тръмп обвини ФБР, че не може да спре изтичането на информация към медиите

OFFNews 24 февруари 2017 в 18:34 4385 3

Американският президент Доналд Тръмп обвини ФБР, че не успява да спре изтичането на информация към медиите, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Според него изтичащата по този начин поверителна информация може да има "катастрофален ефект" върху страната.

Тръмп отправи критиките си в Туитър, след като телевизия Си Ен Ен съобщи, че шефът на президентската канцелария Рейнс Прибъс е поискал от високопоставен служител на Федералното бюро за разследване да оспори медийните съобщения, че съветници на предизборната кампания на Тръмп често са имали контакти с агенти на руското разузнаване през миналата година.

Според телевизията това е станало в частен разговор между Прибъс и зам.-директора на ФБР Андрю Маккейб ден след публикацията на в. "Ню Йорк таймс".

Прибъс настоял Маккейб да организира пресконференция и да опровергае съобщенията за контакти между предизборния екип на Тръмп и Русия през 2016 г. Прибъс не спрял дотук и се обърнал пряко към шефа на ФБР Джеймс Коми, който лично отхвърлил искането на Белия дом да свика ръководителите на водещите американски медии и да опровергае твърденията на "Ню Йорк таймс", твърди телевизията. 

За момента ФБР не е излязло с официално изявление по повод появилата се информация. 

"ФБР се оказа напълно неспособно да спре онези, които "изнасят" информация от службите за националната сигурност и които отдавна са се загнездили в нашето правителство. Те не могат да ги открият дори в собствените си редици", написа Тръмв в Туитър.

"На медиите се подава класифицирана информация, която може да има катастрофален ефект върху САЩ", смята той. 

"На Белия дом просто е забранено да оказва натиск върху ФБР за публично изявление във връзка с предстоящо разследване срещу президента и неговите съветници", коментира конгресменът Джон Кониърс от юридическата комисия на Камарата на представителите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови