Тръмп планира 10% увеличение на парите за отбрана

OFFNews 28 февруари 2017 в 12:11 3399 0

Снимка Washington Times

Американският президент Доналд Тръмп планира историческо увеличение от 10% на разходите за отбрана - с 54 млрд. долара, съобщи Reuters. 

Това ще стане чрез орязване на останалите разходи в бюджета със същата сума, в това число съкращаване на чуждестранната помощ, намаляване на парите за екология и други невоенни програми.

Според запознати с предложението е възможно намаляване на бюджета на Държавния департамент с 30%, което би довело до мащабно преструктуриране и закриване на редица програми. 

Америка и в момента харчи за отбрана повече от всяка друга държава в света - около 600 милиарда долара годишно. Бюджетните битки в Конгреса доведоха до замразяване разходите за отбрана през последните години.

Това ще бъде бюджет на обществената безопасност и националната сигурност. Той ще включва историческо увеличение на разходите за отбрана, за да се възстановят изтощените въоръжени сили на САЩ във време, когато най-много се нуждаем това", коментира Тръмп. 

САЩ воюват в Близкия изток от 17 години, похарчиха 6 трилиона долара за военни операции и подкрепа на съюзниците си, а не постигнаха нищо, сега положението там е по-лошо от преди. Никога не бяхме губили война, а сега никога не печелим войните, подчерта президентът.

Според представители на Белия дом Тръмп ще иска повече пари за строеж на кораби, военни самолети и създаване на по-силно присъствие в ключови международни морски пътища и уязвими места като Южнокитайско море и Хормузкия проток. Крайното решение за това как да бъдат похарчени допълнителните средства обаче все пак щяло да е на Министерството на отбраната. 

За плана си американският лидер се е консултирал с правителствени агенции, като възнамерява да представи бюджета си на Конгреса през месец май. Точно Конгреса, в който обаче републиканците са мнозинство, ще има последната дума за бюджета. 

Планът на Тръмп оставя без промяна големи социални програми въпреки настояването на републиканците за реформа в тази сфера. 

Конгресменът Нита Лоуи, демократ от Комисията за имотно кредитиране, каза, че планът на Тръмп е вреден за работещите семейства. "Ще се борим със зъби и нокти, за да защитим услугите и инвестициите, които са от решаващо значение за работещите американски семейства и общности в цялата страна", подчерта Лоуи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови