Тръмп подписа нов указ за мигрантите, отпада забраната за Ирак (обновена)

OFFNews 06 март 2017 в 17:27 5091 3

Американският президент Доналд Тръмп подписа изменена версия на своя указ за миграцията, целящ да попречи на гражданите на някои страни да влизат в САЩ, който американски съд блокира през февруари, съобщи Франс прес, цитирана от БТА. 

В новата версия фигурират шест страни - Иран, Либия, Судан, Сомалия, Сирия и Йемен, а Ирак е отпаднала, става ясно от документи, публикувани от министерството на вътрешната сигурност. Тези шест страни фигурираха и в първоначалния указ, подписан от Тръмп в края на януари.

Постоянно пребиваващите в САЩ и получилите визи ще бъдат защитени от действието на новия указ. Освен това сирийските бежанци ще се третират като бежанците от всички останали страни.

В първоначалния указ Тръмп спря приемането на бежанци за 120 дни, но наложи забрана за приемането на сирийци за неограничен период.

Новият указ ще влезе в сила на 16 март, обяви съветничката на Тръмп Келиан Конуей.

Предишната версия, подписана на 27 януари, имаше за цел да затвори за няколко месеца границите на САЩ за жителите на седем предимно мюсюлмански страни и за всички бежанци. На 3 февруари федерален съдия отмени приложението му.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови