Янко Ваташки - Лудия влезе в затвора за 8 години

OFFNews 16 февруари 2017 в 14:45 21527 1

Янко Ваташки - Лудия влезе в затвора за 8 години

Снимка БГНЕС, архив

Върховният касационен съд (ВКС) потвърди 8-годишната ефективна присъда, издадена от Апелативния специализиран наказателен съд на Янко Ваташки за изнудване.

На 15 февруари 2017 г. наказанието му е приведено в изпълнение в Софийския затвор при първоначален строг режим, съобщиха от спецпрокуратуата.

Ваташки бе задържан на 1 август 2015 г. и обвинен от Специализираната прокуратура за това, че на 29 юли 2015 г. принудил със заплахи столичанка да изтегли от банковата си сметки и му предаде 5000 лева. През януари 2016 г. Специализираният наказателен съд призна Янко Ваташки за виновен по обвинението на Специализираната прокуратура и го осъди на 9 години лишаване от свобода. Съдът прие, че деянието е извършено в условията на опасен рецидив. Четири месеца по-късно Апелативният специализиран наказателен съд потвърди вината му и намали наказанието му с една година.

Освен 8-годишното наказание, Върховният касационен съд потвърди и решението на апелативните съдии Ваташки да плати на пострадалата от изнудването 5000 лв. обезщетение за претърпени неимуществени вреди, както и разходите по делото.

В момента Янко Ваташки е подсъдим в Специализирания наказателен съд и по друго дело за изнудване. Деянието е извършено почти по същото време, както и това, за което вече е с влязла в сила присъда на Върховния касационен съд.

Ваташки е добре познат на правораздавателните органи. През 2009 година той беше задържан в акция на МВР за това, че обраха мъж, отмъкнаха личния му "Мерцедес" и законно притежаван пистолет. На първа инстанция той беше осъден и за отвличането и изнудването на йорданския гражданин Мохамед Атти през 2002 година.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови