Обвинените в Турция български полицаи няма да бъдат екстрадирани

OFFNews 22 март 2017 в 13:14 2616 1

Обвинените в Турция български полицаи няма да бъдат екстрадирани

България няма да екстрадира граничните полицаи, обвинени от Турция в убийство. Това заяви за БНТ главният прокурор Сотир Цацаров. Според европейската конвенция, по която Турция е страна, България не е задължена да предаде обвиняемите.

Както OFFNews писа, четирима български гранични полицаи са обвинени в убийство по непредпазливост. Обвиненията са повдигнати от турската прокуратура и касаят случай от 2008 година. У нас делото е прекратено, но в Турция тече паралелно разследване. Адвокат Росен Кожухаров, който е защитник на трима от полицаите, обясни, че турските власти обвиняват българите в причиняване на смърт по непредпазливост, нанасяне на телесна повреда по непредпазливост и нанасяне на неимуществени вреди.

Във вторник в Районния съд в Бургас бяха предявени обвиненията, които са постъпили в Тежкия наказателен съд в Къркларели. 

Преди 9 години полицаите Михаил Цонков, Живко Петков, Николай Петков и Николай Костов се отзовават на сигнал, че край Резово има нарушители на държавната граница. Те се натъкват на турски бракониери. При опита да ги задържат, срещат съпротива, следва схватка, при която пистолетът на Цонков произвежда няколко изстрела, които са фатални за единия турчин. Обвиненията срещу граничаря, които се му повдигнати от Военната прокуратура са свалени, в последствие, това е потвърдено и от две инстанции на Военния съд.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови