Прокуратурата спряла тихомълком разследването за "Яневагейт"

OFFNews 24 март 2017 в 20:37 5750 6

Специализираното звено "Антикорупция" е прекратило преди близо месец разследването за аферата "Яневагейт", съобщи "Капитал".

Мотивите за решението за прекратяване на разследването не са ясни. 

Делото беше водено от прокурор Димитър Франтишек. 

Аферата започна с изтичането на записи от разговори между бившия председател на Софийския градски съд Владимира Янева, отстранената съдийка Румяна Ченалова и адвокат Момчил Мондешки.

В началото на аферата стоеше скандала "Червей", от който се разбра, че хиляди са били незаконно подслушвани с разрешението на съдия Владимира Янева. Тя беше отстранена по искане на главния прокурор, като сигналът за атака срещу нея беше даден от бившия премиер Бойко Борисов от Брюксел.

В записите тримата си говорят най-вече за поисканото от Борисов "опраскване" на съдия Владимира Янева заради подслушването по "Червей", извършено от главния прокурор Сотир Цацаров. 

Скандалната поредица от записи беше омаловажена от всички действащи лица в нея, в това число и от Бойко Борисов, който ги определи като "две каки си говорят".

Разследването по случая беше спряно през юли миналата година от прокурора в спецзвеното "Антикорупция" Димитър Петров, въпреки че в последния доклад на Европейската комисия се препоръчваше "прозрачно и непредубедено" разследване на скандала "Яневагейт" заради разкритията за задкулисни връзки между съдебната и политическата власт.

Два месеца по-късно ВСС сложи край на проверката по случая, без да открие виновни. Същият ден премиерът Бойко Борисов нахлу в заседателната зала на Съвета, след като председателят на Върховния касационен съд (ВКП) Лозан Панов оповести СМС от министър-председателя до него, който гласеше: "Лозан Панов отново предложи да ви викаме във ВСС по записа на двете каки. Не го приехме" и показваше, че първоначално е пратен от член на ВСС до Борисов. Тогава премиерът обвини Панов в политическа атака и намекна, че председателят на ВКС има намерение да се кандидатира за президент.

Прокуратурата възобнови разследването по случая със записите през ноември миналата година след интервю на Мондешки. По-късно стана ясно, че и тримата участници в записите са разпитани, като разпитите на Мондешки и Янева бяха скрити от медиите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29217

5

Лопе де Вега

25.03 2017 в 09:01

Защо все говорят за задкулисни връзки между политици и правораздавателната система? Връзките им са явни и открити, просто не допускат доказателства да излязат наяве. Иначе си е ачик!

Поздрав!

15414

4

Hihi1981

25.03 2017 в 06:58

Някой изненадан???!

21272

1

Гароне

24.03 2017 в 21:46

То дали гръмко или тихомълком все тая, както всички разследвания и това е спяно.