Турция обвинява четирима български полицаи в убийство

Юлиан Христов 21 март 2017 в 17:30 8181 5

Турция обвинява четирима български полицаи в убийство

Четирима български гранични полицаи са обвинени в непредумишлено убийство от турската прокуратура. Пред OFFNews адвокатът на полицая Михаил Цонков, който в началото на февруари получи призовка за предявяване на обвинения, турските власти обвиняват четирима полицаи в непредумишлено убийство.

Доколкото разбирам и ако правилно съм се ориентирал в обвинителния акт, който е 40 страници, всеки един от граничарите са обвинени в причиняване на смърт по непредпазливост, нанасяне на телесна повреда по непредпазливост и нанасяне на неимуществени вреди, каза адв. Росен Кожухаров. Той защитава Цонков и още двама от колегите му, които са присъствали на инцидента от 2008 година.

Днес в Районния съд в Бургас на четиримата полицаи Михаил Цонков, Живко Петков, Николай Петков и Николай Костов бяха предявени обвинения. Съдът насрочи следващото заседание по делото на 13 април. Пред сградата на съда се проведе протест в защита на полицаите.

______

На 17 април 2008 г. при сблъсък с турски бракониери от служебното оръжие на Цонков е произведен изстрел. Заедно с двамата си колеги той е трябвало да задържи нарушителите, които обаче оказали съпротива. Стигнало се до ръкопашна схватка, при която единият от турските граждани опитал да избие оръжието от ръката на Цонков. При падането на двамата оръжието на полицай гръмнало веднъж и изстрелът се оказал фатален. Спрямо Михаил Цонков бе повдигнато обвинение за причиняване на смърт по непредпазливост. След края на разследването, Сливенската военна прокуратура прекрати производството. Решението й бе обжалвано, но потвърдено от две съдебни инстанции.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12139

5

Диян

21.03 2017 в 19:33

@Big Smile,
какъв пострадал бе, дебил!? Това е полицаят, който си е изпълнил дълга.

20699

4

Новак

21.03 2017 в 19:32

Добре де, на Българска територия ли става схватката? От кога се съдят граничари затова, че са пазили границата? Или турците са били там на гъби и са се загубили?

11751

1

Big Smile

21.03 2017 в 17:52

Ако този на снимката е постарадалия - прилича на класическа мутра....