ВСС наказва съдия Мариян Марков за забавени дела

OFFNews 21 март 2017 в 14:30 3280 1

ВСС наказва съдия Мариян Марков за забавени дела

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет образува дисциплинарно производство за налагане на наказание на Мариян Марков заради забавени дела. Марков беше освободен от длъжност съдия в Софийския градски съд на 17 януари 2017 г. 

Сред известните дела на съдията е това срещу бившия изпълнителен директор на "Кремиковци" и ЦСКА Александър Томов. По това дело Марков осъди Томов на 9 г. затвор. Той пусна под гаранция Николай Русинов - Чеци, обвинен за убийството на Яна Кръстева в Борисовата градина, докато делото все още вървеше на първа инстанция. Той чете и оправдателната присъда на бившия шеф на "Булгартабак" Христо Лачев и съпругата му, които бяха обвинени за укриване на данъци в особено големи размери в периода 2005 - 2007 година. Повече от две години Марков не написа мотивите по тази присъда. 

Дисциплинарният състав, който ще се занимае с наказанието на Марков, се състои от Даниела Костова, Камен Иванов и Калин Калпакчиев. Предложението за образуване на дисциплинарно производство срещу Мариян Марков беше направено от главния инспектор на ИВСС Теодора Точкова. 

Предложението за уволнението на съдията беше направено от председателя на СГС Калоян Топалов още през 2015 година. Забавените от съдията дела бяха причина колегите му от Наказателното отделение да си ги преразпределят. Понастоящем Мариян Марков е член на партия "Напред, България".

Същевременно днес Съдийската колегия взе решение да уволни съдията от СГС Елка Пенчева също заради забавени дела. Срещу нея имаше четири предложения да бъде наказана - едно на председателя на ВКС Лозан Панов, две на шефа на СГС Калоян Топалов и едно на ИВСС. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови