МЗ ще обсъжда с директорите на болниците как да намали дълговете

OFFNews 24 февруари 2017 в 13:08 2276 0

Дълговете на болниците продължават да се увеличават, затова здравното министерство планира да събере директорите на лечебните заведения, за да обсъдят начини за намаляването на задълженията. 

Това стана ясно от думите на зам.-министъра на здравеопазването Любомир Гайдов. 

Дълговете на държавните болници в момента са 417 млн. лева, а тези на общинските болници - 91 млн. лева. Само за последното тримесечие на 2016 г. дълговете на болниците са се увеличили с 33 млн. лева, обясни Гайдов. 

Сред болниците с най-много дългове са многопрофилните болници в Стара Загора, Бургас и Пловдив, болница "Пирогов", Онкологията в София, Университетската болница "Св. Иван Рилски" в столицата и "Св. Георги" в Пловдив. 

В момента предстои проверка на финансовите данни от болниците, тъй като има разминавания в цифрите, обясни Гайдов. 

До ръководствата на болниците вече са изпратени писма с искане за срещи, за да се разбере какво предлагат те за намаляването на дълговете. 

От думите на зам.-министъра стана ясно, че министерството е поискало от финансовия министър да отпусне средства за увеличаване на парите за капиталови разходи в МЗ. Гайдов обясни, че част от първоначално заложените 15 млн. лева за капиталови разходи предишното ръководство на министерството е раздало част на редица болници, като не е съвсем ясно по какви критерии е станало това. 

Гайдов допълни, че министерството се е заело и с приемане на нормативни актове, с които ведомството е изостанало, както и изработване на план-график за нормативните актове, които ще трябва приоритетно да приеме и новия здравен министър. 

Към момента липсват 24 нормативни акта, посочи Гайдов. Той напомни, че има и множество актове, които са отменени или оспорени. Само за миналата година са оспорени 27 нормативни акта, като половината са вече отменени, а за останалите се чака решение на съда. 

МЗ е определило 9 приоритетни наредби, които трябва да бъдат издадени в най-кратки срокове. Сред тях са: Наредба за утвърждаване на стандарти за ранно детско развитие и Наредба за основните изисквания, на които трябва да отговарят устройството, дейността и вътрешният ред на лечебните заведения за извънболнична помощ, хосписите и медицинските факултети и факултетите по дентална медицина на висшите училища, както и здравните изисквания към тях. Трябва да бъде издадена и Наредба за изменение и допълнение на наредба 22 от 2007 г. за условията и реда за регистриране и отчитане на дейностите по експертиза, вземане, присаждане, обработка, преработка, съхраняване и етикетиране на тъкани и клетки и за изготвяне на ежегодни отчети на лечебните заведения.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови