Митничари ще помагат да се спре паралелният износ на лекарства

OFFNews 15 февруари 2017 в 13:54 3128 1

Съвместни проверки от страна на Агенция "Митници", Националната агенция за приходите (НАП) и Изпълнителната агенция по лекарства ще опитат да спрат паралелния износ на лекарства.

Това заяви зам.-министърът на здравеопазването Атанас Кундурждиев след среща в министерството между представители на Изпълнителната агенция по лекарствата, Националната здравноосигурителна каса, Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствени продукти, Българския фармацевтичен съюз и Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България. 

Пациентите имат затруднения в последния месец при набавянето на инсулин, лекарства за епилепсия, ревматоиден артрит и др. 

Експертите подчертаха, че причината е в паралелния износ, който е напълно законен - у нас лекарствата се предлагат на по-ниска цена, затова фармацевтичните компании внасят количества, които са двойно повече от потребностите на населението, но след това продуктите се изнасят към други страни на ЕС, където се продават по-скъпо. 

Според директора на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България Деян Денев недостигът възниква, защото паралелният износ е концентриран само в около 100 лекарствени продукта. 

По думите на Кундурджиев за промяна на положението е необходимо да се направят промени в закона, с които да се забрани износа на лекарства, ако вътрешните потребности на страната не са задоволени. 

От здравното министерство очакват планираните проверки да дадат ефект, тъй като в момента Изпълнителната агенция по лекарствата няма право да се намесва при недостиг на някое лекарство на пазара и да забрани неговия износ. 

Директорът на ИАЛ Асена Стоименова обясни, че Агенцията проверява всички сигнали за липсващи лекарства, които идват от пациентски организации и от производители и търговци на лекарства. 

По димите ѝ само през януари са постъпили 130 жалби.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews