"Пирогов": Няма чистка, спешната лекарка е уволнена заради нарушение

OFFNews 08 март 2017 в 14:36 2181 0

Снимка БГНЕС

В болницата няма масова чистка. Спешният лекар д-р Десислава Кателиева е уволнена заради нарушение на Кодекса на труда. Това обявиха от столичната болница "Пирогов" в изявление относно уволнението на Кателиева. 

За уволнението съобщи вчера самата Кателиева, като посочи, че е уволнена от новия директор на "Пирогов" Асен Балтов по поръчка на здравния министър Илко Семерджиев.

По думите ѝ причината е в това, че не се страхува да казва истини и да посочва грешки в системата, с които не е съгласна, както и подкрепата ѝ за напусналия заради несъгласие с новия директор завеждащ Клиниката по детска ортопедия и травматология в "Пирогов" д-р Атанас Кацаров. 

Кателиева посочи още, че няма да обжалва, но ще даде гласност на казуса. 

"Д-р Кателиева е била назначена преди една година на допълнителен трудов договор в УМБАЛСМ „Пирогов“ (основният й е с Националната кардиологична болница), с което влиза в нарушение на трудовото законодателство, надвишавайки разрешения брой работни часове. Допълнителният й договор бе прекратен в съответствие с българското законодателство – чл.334, ал.1 от КТ, Раздел „Прекратяване на трудов договор за допълнителен труд“. Протестите на д-р Кателиева започнаха веднага след смяната на предишния директор, благодарение на когото е получила възможност за допълнителна работа в спешния център, обявиха от лечебното заведение в коментар на думите на Кателиева.

"Обидните квалификации по адрес на настоящото ръководство ще оставим без коментар, но не и засягащото работата на „Пирогов“. Категорично заявяваме, че няма „масови чистки“, дейността на болницата протича нормално и без напрежение. Нещо повече – презентираната от д-р Кателиева Национална асоциация на работещите в спешна медицинска помощ в България няма представителни функции за гилдията на спешните лекари. Още през 2004 година е регистрирана Българската асоциация на спешните лекари, която представлява техните интереси", допълниха от "Пирогов".

"Относно въпросите й за състоянието на системата за спешна медицинска помощ – реализацията на мерките, залегнали в националните стратегически документи, предвиденото увеличение на заплатите в сектора, стандартът „Спешна медицина“, който е обжалван във ВАС, от страна на „Пирогов“ и на здравното министерство имаше покана за диалог, но тя не беше приета.

Следва да отбележим, че от Министерството на здравеопазването срещаме силна ангажираност с проблемите в системата на спешната медицинска помощ. Министър Илко Семерджиев заяви и демонстрира приемственост по отношение на Концепцията за развитие на спешната помощ 2014-2020 и на проектите за модернизирането й и обучението на персонала от спешни медици. В тази връзка на 28 февруари беше подписан и договор между МЗ и МТСП, който осигурява 7 милиона лева за създаването на Национален център за обучение и квалификация в системата за Спешна медицинска помощ. Предстои обучението на близо 7000 души, в това число лекари, медицински сестри, шофьори на линейки и помощен персонал от „Пирогов“, подчертаха още от лечебното заведение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови