Семерджиев поиска от болниците до края на март оздравителни планове

OFFNews 17 март 2017 в 20:44 2145 0

Вицепремиерът и министър на здравеопазването Илко Семерджиев се срещна с директорите на 26-те многопрофилни областни болници в България, за да обсъдят ситуацията с нарастващите болнични дългове.

„От 2010 година насам финансирането на болничната помощ от НЗОК е нараснало с 538 милиона лева. В същото време дълговете на болниците с държавно участие са се увеличили със 170 милиона лева“, каза министър Семерджиев.

Главният секретар на МЗ Стоян Стоянов представи изготвения финансов анализ за дейността на 62 болнични лечебни заведения с държавно участие в страната, като акцентира върху показателите на областните болници.

Директорите на болниците очертаха основните проблеми, пред които са изправени, а министерството се ангажира да потърси оперативни и законодателни механизми да им помогне.

Според Семерджиев един от ключовете към преодоляването на дълговете е доброто управление на болниците в унисон със закона и с интересите на пациентите.

До края на март Министерството на здравеопазването очаква от директорите на областните болници оздравителни планове за представляваните от тях лечебни заведения.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови