Трансмазнините: защо са вредни и къде се срещат

Лилия Христова 07 февруари 2014 в 11:18 17629 5

Трансмазнините: защо са вредни и къде се срещат

Евродепутатът Антония Първанова ще внесе предложение в Брюксел за забрана на трансмазнините в Европейския съюз, съобщи тя по-рано тази седмици.

Защо са вредни и къде се срещат трансмазнините?

Според редица изследвания трансмазнините са вредни за здравето, защото увеличават "лошия" холестерол (LDL) и намаляват "добрия" холестерол (HDL) в кръвта.

Такова е заключението на учени, които са хранили примати с трансмазнини. Опитните животни, чиято храна е съдържала предимно трансмазнини, натрупали с 30% повече коремни тлъстини в сравнение с тези, които поемали друг вид мазнини със същата калоричност. При маймуните, приемали трансмазнини, била установена и по-голяма степен на инсулинова резистентност (един от първите симптоми за появата на диабет).
Има данни, че трансмазнините могат да причинят запушвания на кръвоносни съдове, диабет, да увеличат трайно кръвното налягане и риска от сърдечнo-съдови проблеми.
Също така е известно, че трансизомерните мазнини не са безвредни дори в минимални дози - те натоварват сърдечно-съдовата система дотолкова, че според учени от Харвардския институт замяната им с течни растителни мазнини би предотвратила до 30 000 смъртни случая годишно в САЩ.
Много от компаниите-производители на храни използват хидрогенирани мазнини вместо олио, за да намалят разходите си и да увеличат срока на годност на продуктите, както и да обогатят техния вкус и аромат.
Заради законовата уредба у нас обаче няма начин да се разбере дали в дадена храна са включени трансмазнини или не, тъй като не е задължително наличието им в даден продукт да бъде обозначено на етикетите. Рядко те са отбелязани на етикета като "трансмазнини", "хидрогенирани мазнини", "частично хидрогенирани мазнини", "маргарин" или "маргарин от растителна мазнина".
Трансмазнини можете най-често да намерите в: маргарина, готовите баници и закуски, бутер тестото, промишлено произведени тестени изделия, солети, чипс, вафли, царевични пръчици, шоколад и пуканки за микровълнова печка.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови