Член на МОК: Яд ме е, че не изхвърлихме Русия от Рио 2016

OFFNEWS 02 януари 2017 в 18:30 2603 1

Членът на Международния олимпийски комитет от Норвегия Герхард Хайберг заяви, че горчиво съжалява да допускането на Русия до олимпийските игри в Рио де Жанейро.

Отборът на Русия беше частично орязан, а параолимпийците пък въобще не участваха. Причината бяха съмненията за масова употреба на допинг, които намират все повече потвърждения и дори се чуват срамежливи признания от руска страна.

Световната антидопингова агенция препоръча недопускането на Русия в Рио, но изпълкомът на МОК си изми ръцете като същински Пилат Понтийски, като каза, че такова решение могат да вземат самостоятелно международните федерации по съответните видове спорт.

"Това беше грешка. Постъпихме наивно, в това число и аз, тъй като гласувах за това решение. Следващият път ще сме безкомпромисни. Не само аз мисля така", казва Хайберг.

Днес стана известно, че дори и фигуристки са употребявали допинг в Сочи 2014, а медалите им отнети. Шестима руски ски бегачи бяха спрени от участие. Сред тях има четирима медалисти от Сочи 2014. Техните отличия също може да бъдат отнети.

Така класирането по медали ще придобие съвсем различен вид. Преди избухването на скандала първенец е Русия с 13 златни и общо 33 медала.Ако се стигне до отнемане на отличия, то Норвегия ще излезе начело.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови