Световен шампион искал да смени биатлона с едър рогат добитък

OFFNews 17 февруари 2017 в 15:00 2013 0

Изненадващият шампион от световното по биатлон в старта на 20 км индивидуално Лоуъл Бейли сериозно е обмислял да сложи край на кариерата си през 2016 г.

Намеренията му са били да се заеме с крупно животновъдство, като отглежда едър рогат добитък, както и бизони.

"Обсъждахме го много сериозно със съпругата ми Ерика. Сметките ни показваха, че това може да ни донесе сериозни печалби. Развъждането на бизони е опасен и рискован бизнес. Идеята не е умряла напълно, някой ден може да се захвана наистина с животновъдството и доставка на говеждо месо", споделя Бейли пред NBC Sports.

Той стана първият американец, спечелил световна титла по биатлон и така си осигури място в отбора за олимпийските игри догодина. Биатлонът е в олимпийската програма от 1960 година, а световните първенства се провеждат от 1958-а насам и никога досега представител на САЩ не беше печелил. На практика биатлонът беше единственият зимен олимпийски спорт, в който американците нямаха титла все още.

Френският доминатор в биатлона Мартен Фуркад беше един от първите, които поздравиха Бейли за успеха. Според французина е добре за спорта, когато и състезатели извън Европа печелят, защото така се увеличава географията на биатлона.

Идеята за бизоните не е хрумнала просто така на Бейли, а е стара семейна традиция на рода на съпругата му. Те са имали ферма за картофи и са отглеждали над 100 бизона.

Плановете му са били да се оттегли след световното в Осло през 2016. Тогава съпругата му е бременна с 8-месечната вече Офелия, но плановетесе променят, след като му предлагат да се заеме със създаването център по биатлон от световна класа в щата Монтана и да остане поне до олимпиадата в Пьончан през 2018 година като активен състезател, за да предаде опита си на по-младите.


"Този медал не е само мой, а и на още 30-40 души, които стоят зад мен", каза още Бейли.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови