600 хиляди души са посетили третия фест на светлините Lunar

OFFNews 13 май 2024 в 15:00 1137 0

Lunar 2024

Снимка БГНЕС

Lunar 2024

Над 600 хиляди души са посетили третото издание на фестивала на светлините Lunar в София, съобщават организаторите от MP Studio.

По думите им рекорден брой посетители е събрала своеобразната галерия под открито небе в съботната вечер – над 300 хиляди гости от страната и чужбина.

„Вярвам, че успяхме да поставим България на едно много интересно място на картата на светлинните фестивали в света и че занапред ще продължим да вдъхновяваме много млади таланти и да даваме платформа за изява на нови и утвърдени артисти, които да създават изкуство специално за столицата ни. Щастливи сме, че успяхме да създадем качествена програма, която провокира въображението на посетителите, отправя важни послания, но и привлича все повече зрители, което неминуемо ще има своя принос за културното и икономическото развитие на страната ни”, каза Марин Петков, основател на MP Studio и фестивала Lunar.

Изкуството на 24 артисти и творчески студия от 12 държави преобрази някои от любимите на столичани сгради, паркове и площади. Произведенията на творци от България, Великобритания, Германия, Индонезия, Полша, Румъния, САЩ, Тайван, Тайланд, Украйна, Франция и Швеция озариха двадесет и две локации в столицата.

Като част от фестивала за втори път в България се проведе международен шампионат за видео мапинг. Конкурсът „Митове и легенди” предизвика артисти от цял свят да интерпретират богатството на въображението на своите народи още от древността. Двадесет и девет участници от 18 страни заявиха участие в конкурса. В последната фестивална вечер, на фасадата на Регионалния исторически музей, бяха обявени тримата победители. На първо място се класира индонезийското студио The Fox, The Folks, с шоуто си RWA Bienda: Dualism. Второто място е за полския артистичен колектив Clockwork с творбата Ragnarok. Третото място е за шоуто Murup на студиото Story of Karana от Индонезия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Атентатът в ''Света Неделя''. Лекция на проф. Вили Лилков