Акатистна събота е - празникът на Златната ябълка

OFFNews 20 април 2024 в 08:48 2274 0

Православен храм

Снимка Архив/Българска патриаршия

Православен храм

Православната църква отбелязва днес Атакистна събота - съботата от петата седмица на Великденския пост.

На този ден се отдава почит на света Богодорица, а в храмовете се чете празнична утреня с Богородичен акатист.

По традиция на Акатистна събота се освещават ябълки. Празникът у нас се нарича още "Златна ябълка". Той е свързан с чудо, извършено от Майката Божия чрез Нейна икона през 1765 година. Това събитие е описано в синаксар за Златната ябълка от Ананий Клинис, който тогава е бил игумен на Асеновградския манастир „Св. св. Кирик и Юлита“.

Празникът "Златна ябълка" и чудото

В този ден православните християни отдават акатистна похвала на Дева Мария чрез възпоменание на светата чудотворна икона на Пресвета Богородица, наречена Благодатна, която се намира в свещения стар храм в село Воден. Чрез тая света и чудотворна икона Пресветата Майка, изпросвайки от Христа, ни дарява безбройни, благодатни изцеления на телесни и душевни недъзи, отбелязва БПЦ. Ето как е описано чудото:

Възпоминание на чудото с неплодната жена, която като беше закъсняла за празника на благодатната Богородица Дева Мария поради дългия път, не можа да получи благословен хляб и като счете това за лош знак, ридаеше и се окайваше за своята неплодност. Йереят, като чу плача и риданията на жената много се натъжи и като не намери и троха, останала от благословения хляб, разбирайки причината за мъката на жената, смут обхвана душата му. И видя старецът (йереят) една ябълка, оставена в дар пред светата, чудотворна икона, Благодатна Богородица Дева, взе я и я даде на жената (неплодната) като благословение, а тя като прие ябълката с гореща вяра се успокои. И не след много време жената се оказа трудна (бременна). Като се роди рожбата ѝ, от вяра и благодарност към Божията Майка тя употреби много средства и богато украси светата икона, като даде да изковат една златна ябълка и я дари за спомен на Великата благодат. Поменете ме всички, които четете и слушате този синаксар, като кажете за мене грешния Ананий Клинис, Бог да го прости и помилва.

Според Цариградския типик, Богородичният акатист се отслужва в петък вечер, с Малко повечерие, но според Йерусалимския типик, същият Акатист с Богородичния канон се отслужва на утринната в съботния ден. Затова той се нарича Акатистова събота, пояснява на сайта си Българската православна църква.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки