Нови правила за електрическите тротинетки и във Варна

OFFNews 25 април 2024 в 15:20 2689 0

тротинетка

Снимка OFFNews

Електрическа тротинетка

Скорост на електрическите тротинетки – до 25 км/ч., на територията на Варна прие местният общински съвет.

Ограничението е част от новите правила в Наредбата за организация на движението в общината.

Освен свиването на скоростта на движение на електрическите возила, забранява се и движението им в паркове, градини, площади, детски площадки, тротоари, кръстовища с пресичания на пешеходци, с изключение на обозначените за това места.

Тротинетките там ще може единствено да се бутат, защото разрешената скорост е до 5 км/ч. Глобата при нарушение е 50 лв. Толкова е и за паркиране на модерните двуколесни за неправилно паркиране.

В тримесечен срок от местната администрация ще трябва да обособят местата за паркиране на ел. тротинетки в градските паркове, градини и пешеходни пространства.

Фирмите, които отдават електрически тротинетки под наем, както и гражданите, които имат такива, ще трябва да ограничат скоростта им софтуерно в зависимост от зоните на движение. В противен случай, фирмите ги грози глоба между 500 и 1 000 лева. Глобата за паркиране на тротинетки извън посочените от общината места също започва от 500 лв. при първо нарушение. Повторно пренебрегване на правилата ще се таксува между 800 и 2000 лева.

Други санкции от 300 до 500 лв. за операторите са предвидени, ако не преместят неправилно паркираните тротинетки в срок до 4 часа в работни дни и 6 часа – в почивни, след констатирано нарушение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки