Отварят Централни хали в София на 23 май

OFFNews 13 май 2024 в 13:42 26647 3

Централни хали

Снимка

Централни хали в София отварят на 23 май след мащабния ремонт и възстановяване на оригиналния вид и функции на сградата, извършен от Kaufland България. 

Общата стойност на инвестицията надвишава 50 млн. лв, а проектът за вдъхването на нов живот на емблематичната сграда беше съобразен изцяло с препоръките на Националния институт за недвижимо културно наследство и Министерство на културата.

Реставрираният „Покрит пазар“ на София ще работи от 7.00 до 23.00 часа всеки ден. Общо над 170 са българските доставчици на месо, риба, млечни храни, хляб и плодове и зеленчуци, които ще представят стоката си под покрива на Централни хали. 

На площ от малко над 4 дка се разкрива пълният обем и величие на емблематичната сграда, проектирана от арх. Наум Торбов през 1908 г. Клиентите ще могат да се потопят в 110-годишната история на културното наследство на Централни хали, докато пазаруват под една от най-емблематичните стоманени конструкции у нас. 

На ниво „сутерен“ в сградата, новият собственик, с помощта на специалистите от Регионален исторически музей – София, е социализирал археологическото наследство от Древна Сердика. До разкритите още през 2000 г. останки от защитната стена на Улпия Сердика и римска баня е обособена зона за история и култура, до която всеки желаещ може да се докосне напълно безплатно и не е обвързано с покупка от търговската зона.

Централни хали ще предоставят възможност и за дневни или вечерни срещи в уютна атмосфера. В непосредствена близост до едно от най-модерните пространства за история и култура у нас ще бъдат разположени най-голямата детска книжарница в България Greenwich Junior, както и зона за срещи с вкусни изкушения. 

За удобство на клиентите ще бъде отворен и напълно обновеният паркинг към Централни хали, който е с капацитет от 69 паркоместа само за клиенти на търговските обекти в сградата. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1419

3

Dido

13.05 2024 в 17:33

Браво!Като ние не щем, зи джърманс ни правят демонстрация!Като си спомням каква кочина беше там по времето на СС всичко е по-добре!

-480

2

Октим

13.05 2024 в 16:36

Най-после! Дано вече не е тази карикатура, която беше преди да започнат ремонта ...

400

1

демотиватор

13.05 2024 в 15:41

Добре, че са се погрижили и за археологическите находки в сутерена, при това с удобство за посещение от публика.
След десет дена на откриването ще видиме цялата работа- дано да няма поводи за протести тоя път... (ジ)