Президентът проверяван за държавна измяна

OFFNews 20 май 2014 в 13:21 8086 39

Върховната касационна прокуратура (ВКП) е спряла разследване срещу президента. Това станало, след като главният прокурор Сотир Цацаров бил сигнализиран за проверката от администрацията на президента.

Президентът е бил проверяван заради срещата му с шефа на EVN Щефан Шишковиц. Според в. "Капитал" сигналът бил подаден от Николай Бареков, а прокурорската преписка била за престъпление по чл. 103 от Наказателния кодексза държавна измяна.

На пресконфереция днес главният прокурор обясни пред журналисти, че действията на прокурора, образувал проверка срещу президента, не били продиктувани от политически мотиви.

Цацаров не пожела да каже и името на прокурора, но каза, че предстои среща с него и с шефа на Софийската градска прокуратура.

По преписката наблюдаващият прокурор разпоредил на ДАНС проверка, като дава и конкретни указания. Едното е да бъде разпитан Бареков, която да даде обяснения какви факти знае по случая и с какви документи разполага.

От ДАНС изпращат писмо до администрацията на президента, като поставят коректни въпроси, които според Сотир Цацаров, надхвърляли указанията на прокурора. На 15-и май главният прокурор е сигнализиран от президентската администрация за случилото се. На 16-и март прокурор от Върховната касационна прокуратура прекратява тази проверка на основание на това, че президентът не може да бъде разследван под никаква форма.

Обвинител номер 1 отрече да вижда каквито и да е било политически мотиви и твърди, че не вижда непрофесионално поведение на прокурора.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Какво иска да промени Глас Народен в образованието