Решиха как ще изглежда възстановеният войнишки паметник пред НДК

Победител в конкурса е Гебуплан, мемориалът се връща на мястото на демонтирания "1300 години България"

OFFNews 16 май 2024 в 13:28 1841 0

Мемориал

Снимка НАГ

Проектът на архитектурно студио "Гебуплан" е победител в конкурса за изработване на идеен проект за възстановяване на Мемориала на загиналите войници от Първи пехотен софийски полк и Шести пехотен търновски полк, който да се разположи пред НДК на мястото на демонтирания паметник "1300 години България". Ръководител на екипа на студиото е арх. Филипа Гугучкова.

Второ и трето място в конкурса не са присъдени от журито, тъй като останалите участници не са получили минималния брой точки за класиране съгласно регламента на конкурса, съобщиха от Направление "Архитектура и градоустройство" на Столична община.

Спечелилият проект предлага оформяне на "основно ритуално пространство посредством П-образно разполагане на стриктно възстановените по оригинални чертежи мемориални стени. Те трябва да са разположени максимално близко до тези от унищожения оригинален мемориал. Нов елемент ще е създаването на "водни площи, влизащи в композиционно взаимодействие със съществуващите такива и съдействащи за постигането на по-благоприятен климат в силно ослънчената през лятото зона". Предвижда се на гърба на мемориалните стени да се създадат "зелени ивици" с цел "визуалното продължение на прилежащата зелена площ и във вертикална равнина".

Основното тяло на мемориала ще се изгради от стоманобетон. "Буквите за големите надписи се отливат от химически патиниран бронз с тъмен нюанс, а венци и кръстове за храброст с по-лека патина. Оригиналните табла са метални емайлирани. Новите се изпълняват от лазерно гравирани черни гранитни плочи. Модулната хексагонална структура се изпълнява от армиран бетон, като ядрата остават кухи за оптимален вариант цена – качество – здравина", пише още в проекта. 

Проектите на участниците бяха разгледани и оценени от жури в състав: д-р Валентина Иванова – представител на Съюз на възпитаниците на военните на негово величество училища, школата за запасни офицери и родолюбивото войнство и гражданство; Марта Георгиева – общински съветник в Столичен общински съвет; арх. Маргарита Трендафилова – гл. експерт в отдел „Недвижимо културно наследство“, дирекция „Културно наследство, музеи и изобразителни изкуства“, Министерство на културата; Мариана Каракостова - гл. експерт в отдел „Недвижимо културно наследство“, дирекция „Културно наследство, музеи и изобразителни изкуства“, Министерство на културата; инж. Райна Костова-Гиргинова – РК София-град, секция КСС, Камара на инженерите в инвестиционното проектиране; инж. Петър Вълчев – председател на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите; Христо Христов – специалист по военна история, уредник в отдел „Нова и най-нова история XIX-XX в.”, Национален исторически музей; арх. Любомир Петров – ръководител на отдел „Недвижими културни ценности“, Регионален исторически музей - София; арх. София Лостова-Топалова – гл. експерт в отдел „Недвижими културни ценности“, Регионален исторически музей - София; арх. Вангел Михалев - началник отдел „УТКРКС“, район „Триадица“; Мария Механджиева - главен юрисконсулт в Направление „Архитектура и градоустройство“, Столична община.

Представители на Камарата на архитектите в България, Съюза на архитектите в България и Съюза на българските художници не са включени в състава на журито поради отказ от тяхна страна да участват в журирането на конкурса.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови