Увеличават капитала на две общински болници в София

OFFNews 25 април 2024 в 07:34 1563 0

Първа градска болница

Снимка Архив

Столичният общински съвет ще обсъди на заседанието си днес три доклада, внесени от зам.-кмета по финанси и здравеопазване Иван Василев и общинските съветници Ваня Григорова и д-р Антон Койчев, с които се увеличава капитала на две общински болници и се дава разрешение за осигуряване на дълготраен материален актив. 

Първият доклад е предложение Втора МБАЛ да достави и изгради мълниезащитна заземителна уредба и два броя мълниеприемници в лечебното заведение. Според изискванията на действащите нормативни уредби, общинското дружество е длъжно да осигури такава защита на сградата, за да гарантира безопасността на хората срещу травми и щети, в резултат на мълнии. Тъй като техниката струва над 10 хил. лв., покупката може да стане само след одобрение от Столичния общински съвет, който е принципал на болницата. 

Стойността на мълниезащитата е до 14 000 лв. и Втора МБАЛ ще я купи със собствени средства, при спазване на изискванията на Закона за обществените поръчки.

С другите два доклада се предлага увеличаване на капитала на Втора МБАЛ и на Университетската Първа МБАЛ с непарични вноски. 

В края на миналата година, след проведени процедури по Закона за обществените поръчки, Втора МБАЛ купи нов 64-срезов скенер, на стойност 1,1 млн. лв. Апаратът позволява неврологичното отделение и отделението по инвазивна кардиология в болницата да извършват съвременна диагностика и лечение при мозъчни и сърдечно-съдови заболявания на пациентите. Освен това беше извършен ремонт на западната фасада на лечебното заведение, в размер на 110 000 лв. 

Увеличаване на капитала с непарична вноска се предлага и за Университетската Първа МБАЛ , където е купен роботизиран апарат за UV дезинфекция на стойност 150 000 лв. 

Средствата за новата апаратура в двете болници, както и за ремонта във Втора МБАЛ бяха отпуснати в края на 2022 г. с решение на СОС за подобряване на материално-техническата база на общинските лечебни заведения.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки