Започва кандидатстването по проекта 'София избира децата' за нови училищни тоалетни

OFFNews 12 април 2021 в 14:01 2169 0

Набирането на кандидатури по проекта „София избира децата“ започва от днес. Проектът от програма „София избира" ИЗБИРА“ – инициатива, създадена по идея на кмета Йорданка Фандъкова, спечели след гласуване на столичани и има за цел модернизиране на тоалетните в училищата в София. 

Началото на изпълнението на проекта представиха заместник-кметовете на Столична община - по строителство инж. Ангел Джоргов и по дигитализация Генчо Керезов и авторите на проекта „София избира децата“ Ивелина Иванова и Деница Шилигарска.

Проектът „София избира децата“ е ориентиран към създаването на съвременни училищни тоалетни, както и за създаване на цялостен процес за подобряване на средата за децата, особено за най-малките ученици – от предучилищна възраст до 7-ми клас, каза инж.Ангел Джоргов. Проектът цели създаване на съвременна санитарна среда, която да ползват учениците, посочи също инж.Джоргов.

По думите на зам.кмета Керезов „Програмата „София Избира“ предизвика висок интерес, както откъм проектни предложения, така и откъм гласуване. Проектът, който спечели най-много гласове, има висока социална значимост. Разчитаме, че с развитието на програмата ще се предлагат подобни качествени предложения с ясен ангажимент от подателите към тяхната реализация, какъвто поеха Ивелина и Деница.“

По думите на Ивелина Иванова и Деница Шилигарска  крайната цел на проекта не е за смяна на едни плочки с други, а за устойчиво навлизане на добри архитектурни решения в училищните сгради, за осмисляне на санитарните помещения като функция и естетика и за създаване на модел на дългосрочна колаборация между специалисти и училища при създаване на съвременна образователна среда.

„В дългосрочен план училищата, в които има активна и конструктивна местна общност, успяват да създадат и поддържат адекватна среда, стъпвайки върху конкретните нужди и силни страни на даденото училище.“, каза също Ивелина Иванова.

„Въвличането на учениците в дългосрочен етап ще гарантира не просто активното опазване на конкретните училищни тоалетни, но съзнателното и активно отношение на младите граждани към цялата публична инфраструктура и заобикаляща среда“, подчерта Деница Шилигарска.

Основни критерии за кандидатстване са: Състояние на училищните тоалетни и санитарни помещения. Брой ползватели. Политика за поддържане на хигиената и опазване на училищните санитарни помещения в дългосрочен план. Политика по въвличане на заинтересованите в дългосрочен план лица.

Училищата могат да подават кандидатури до 2 май. Оценяването на предложенията е от 3 до 17 май. Ремонтните дейности и извършване на изпълнението е планирано през лятната ваканция, за да не се пречи на учебния процес.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Атентатът в ''Света Неделя''. Лекция на проф. Вили Лилков