България няма да промени позицията си за Северна Македония

OFFNews 21 май 2021 в 12:42 2173 0

Снимка БТА

Не може да се очаква промяна в позицията на България по отношение на Република Северна Македония, за нас от ключово значение остава поддържането на добросъседски отношения и получаване на необходимите гаранции за изпълнение на договора за добросъседство.

Това каза служебният министър на външните работи Светлан Стоев след среща с португалския си колега Аугущо Сантуш Силва и комисаря по съседство и разширяване на Европейския съюз Оливер Вархеи, които са на работно посещение у нас.

Светлан Стоев подчерта, че европейската перспектива на страните от Западните Балкани е един от основните приоритети на българската външна политика, който е бил водещ и в рамките на програмата на българското председателство на Съвета на ЕС.

"Гордеем се, че след положените от България усилия да върне темата за разширяването високо в дневния ред на съюза тя намери трайно присъствие сред приоритетите на следващите председателства на ЕС", посочи Стоев.

И допълни, че България продължава да е последователна в силната си подкрепа за европейската интеграция на страните от Западните Балкани при следване на критерия за индивидуалните постижения на всяка страна кандидат и спазване на фундаменталните ценности на общността, включително на принципа на добросъседство.

"Отворени сме за активен, открит и пълноценен диалог с Република Северна Македония и очакваме от нашите най-близки съседи в региона да работим в дух на искреност и конструктивност", коментира външният ни министър.

Стоев допълни, че България ще продължи усилията си за изграждане на положителна атмосфера и възстановяване на доверието в отношенията ни със Северна Македония. Това ще стане с конкретни позитивни стъпки, включително на най-високо равнище, което да даде основа на бъдещо редовно правителство да работи за връщане на отношенията между двете държави "до нивото, което следва да свързва две толкова близки страни".

Той припомни, че по покана на президента Румен Радев предстои съвместно пътуване с президента Стево Пендаровски по повод 24 май, в рамките на което те заедно ще отдадат почит пред делото на Светите братя Кирил и Методий в Рим.

"Надяваме се усилията и доброжелателният подход на България най-накрая да бъдат оценени от нашите съседи и заедно да работим за намирането на устойчиво и трайно решение на отворените въпроси в отношенията ни", подчерта Стоев.

Външният министър има готовност и за среща с министър Буяр Османи, в рамките на която да обсъдят съвместно инициативи, които биха могли да бъдат реализирани в периода на служебното правителство. 

Министър Стоев поздрави португалския си колега за успешното председателство на страната му на Съвета на ЕС по време на пандемията.

На свой ред Аугущо Сантуш Силва благодари на България за ангажимента в процеса на разширяване.

"Ние смятаме, че процесът на разширяване е много важен за ЕС, за стабилността, сигурността и просперитета на Европа", коментира Силва.

И уточни, че в момента има два процеса по отношение на разширяването - първият е започване на следващата междуправителствена конференция със Сърбия и Черна гора, а другият - одобряването на преговорната рамка и впоследствие започване на първата междуправителствена конференция с Република Северна Македония и Албания. И за двата процеса е било много важно да се вслушат в българските предложения.

"България е водеща държава членка що се отнася до разработването на нашата политика към Западните Балкани", отбеляза комисарят Оливер Вархеи. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови