Борисов отложи срещата си с Вартоломей I

OFFNews 10 ноември 2015 в 09:09 6440 8

Борисов отказа да се срещне с Вартоломей I

Срещата на премиера Бойко Борисов с Вселенския патриарх Вартоломей I, която беше насрочена за тази сутрин, няма да се проведе.

В понеделник Валтоломей постави въпроса за връщането на реликви, заграбени през двете световни войни. Това изказване той направи, след като беше награден с орден "Стара планина" от президента Росен Плевнелиев. Обиден от медиите, патриархът отмени вчера брифинга си за журналисти. По информация на OFFNews отлагането станало, заради подписка, с която интелектуалци и учени настояват Вартоломей да върне петото място на Българската патриаршия в диптихите на предстоящия Всеправославен събор през 2016 г.

Отлагането на срещата на Борисов с патриарха обаче не е свързана с изявленията на Вартоломей. 

По време на официалната церемония вчера Вартоломей I заяви, че Вселенската патриаршия иска връщането на отнетите по време на войни и неразбории на Балканския полуостров свещени богослужебни ценности на естествените им правоимащи свети митрополии и свети обители на Северна Гърция.

„Особено молим за светините от нашите Свети патриаршески и ставропагиални обители Света Богородица Икосифиниса в планината Пангей и Честният предтеча край Сяр и други, които за съжаление са били ограбени и не са в богослужебна употреба у естествените си правоимащи места, което безспорно е грях пред Бога и хората”, подчерта Вартоломей I. Той посочи, че е истинско чудо, че въпреки гоненията, кланетата и тежките икономически последици, благословеният български народ е останал верен на вярата на бащите си. По думите му, в продължение на много векове след унищожаване на Българското царство в края на 14 век, българският народ е претърпял множество изпитания, за да запази православната си вяра.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика