Дузина щатски F-15 идват на учение у нас

OFFNews 01 април 2016 в 13:05 3422 6

f-15
Американски F-15 на миналогодишното учение "Тракийски орел"

Дванадесет изтребителя F-15C Eagle и около 350 човека от Въздушната национална гвардия на Масачузетс и Калифорния ще бъдат дислоцирани в Европа от 1 април 2016 г., съобщават от командването на американските ВВС в Европа, цитирани от Раn.bg.

Техниката и военнослужещите са от състава на 131 изтребителна авиоескадрила (военновъздушна база Барнс, Масачузетс) и от 194-та изтребителна авиоескадрила (военновъздушна база Фресно, Калифорния).

Прехвърлянето на американските изтребители в Европа е част от операцията "Atlantic Resolve" („Атлантическа решителност”), в рамките на която се разполагат на ротационен принцип американски бойни части и военна техника (Theater Security Package - TSP), които ще извършват съвместни учения със съюзниците от НАТО.

Първоначално една част от изтребителите ще участват в мисията на НАТО в Исландия, а останалите ще вземат участие в авиационно учение Frisian Flag в Холандия, което ще се проведе във военновъздушната база Leeuwarden.

Американските F-15C Eagle ще участват също в редица учения с ВВС на България, Естония и Румъния. В България съвместната летателна тренировка под наименованието “Thracian eagle 2016” ще се състои в периода април-юли.

Предвижда се американските изтребители да останат в Европа до месец септември 2016 г. включително.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови