ИТН и Възраждане обвиниха ПП-ДБ и БСП, че са спасили Росен Желязков

Кристина Минчева 25 април 2024 в 09:29 2756 1

Снимка БГНЕС/АНТОН СТАНКОВ

"Възраждане" и ИТН обвиниха ПП-ДБ и БСП за липсата на кворум в началото на днешното пленарно заседание, което трябваше да започне с гласуване на оставката на председателя на Народното събрание Росен Желязков. Вчера парламентарната група на ПП-ДБ внесе искане за предсрочно освобождаване на Росен Желязков с мотиви за цялостното му поведение като ръководител на тази институция,те бяха подкрепени от БСП..

ГЕРБ и ДПС провалят кворума на Народното събрание, не допускат вот за Росен Желязков

Тази сутрин в пленарната зала се регистрираха само 117 депутати от 240. ГЕРБ и ДПС не бяха в залата. От ПП-ДБ липсваха осем народни представители, а от БСП - шестима. Желязков взе решение след половин час отново да провери кворума. 

Липсата на депутатите от вносителите на искането за предсрочно освобождаване на председателя на НС ядоса "Възраждане" и ИТН. 

Според председателя на "Възраждане" Костадин Костадинов и председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов обвиниха ПП-ДБ и БСП са спасили Росен Желязков. Йорданов отбеляза още, че не са се подписали на внесеното искане за оставката на Желязков, защото имат своя позиция по темата, която ще изразят по време на заседанието, "ако има такова". 

Преди началото на заседанието лидерът на БСП Корнелия Нинова коментира, че в "парламентарна република трябва да се спазват парламентарни правила".

Конкретните мотиви към предложението за решение за освобождаване на председателя на НС са:

· Нарушение при процедурата по предсрочно прекратяване мандата на управителя на Националната здравноосигурителна каса - Станимир Михайлов;

· Системна злоупотреба с правото по чл. 48, ал. 5 от ПОДНС (в изключителни случаи председателят може да предложи промяна в дневния ред по време на пленарното заседание - бел. ред.);

· Нарушения при провеждане на парламентарния контрол по чл. 105 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание.

Анкета

резултати
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки