Лиляна Павлова обеща 120 км нови магистрали

OFFNews 05 януари 2015 в 10:47 11681 7

120 км нови магистрали и над 340 км пътища, обеща министърът на Регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.  

Тя коментира пред bTV, че "мисията е възможна" и може да се стигне и до 140 км новопостроени магистрали.

Тази година ще бъде изцяло завършена автомагистрала "Марица", трите участъка с обща дължина около 80 километра и двата лота на автомагистрала „Струма“ - по направленията Дупница – Благоевград и Сандански – Петрич, допълни министърът. 

Доизграждането на автомагистрала "Хемус" е другият приоритетен инфраструктурен обект за правителството. По думите й до 2020 г. правителството ще положи всички усилия, за да осигури финансирането на още около 250 км от аутобана по линия на Световната банка.

От 2017-та се планира въвеждането на т.нар ТОЛ система по републиканските пътища. По думите на Павлова до края на тази година трябва да се разработи бизнес модел на системата, през 2016-та трябва да се избере инвеститор и от 2017-та година системата да стартира реално.

По този начин, тези които най-много рушат ще плащат повече, приходите ще бъдат използвани за изграждането на нови пътища и поддръжка на съществуващите, обясни Павлова.

Друг акцент в работата на ведомството през 2015 г. ще бъде санирането на старите жилищни сгради.

Павлова напомни, че правителството е осигурило 1 млрд. лв. като гаранция за създаването на фонд за саниране на жилищата, като ще се започне с най-големите и най-проблемните сгради - панелните. 

През тази година държавата ще поеме 100% от санирането, но за целта етажната собственост трябва да кандидатства пред съответната община и да се регистрира като сдружение.

Хората имат възможност да санират жилищата си и по Оперативна програма "Региони в растеж", по която до 2016-та година ще могат да кандидатстват за финансиране, уточни министърът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови